Adam Subires Lundgren med barnen Sami och Isadora.
Adam Subires Lundgren med barnen Sami och Isadora. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio
Malmö

Gå och cykla gäller på Friisgatan

I Malmö är Friisgatan sig inte lik den här veckan. Cyklister och fotgängare ska stå i centrum, när European mobility week genomförs i ett antal europeiska städer. En handfull av dem är skånska.

Elcyklar och lådcyklar finns att testa. Och det finns pingisbord på gatan. Det finns planer på att göra Friisgatan till gågata, men det lär dröja eftersom kostnaden beräknas till 40 miljoner.

– Det är trevligt, barnen kan springa hur som helst. Man slipper att vara på helspänn, säger Adam Subires Lundgren, som cyklat runt med sina barn.

Under Mobility week är Friisgatan, från S:t Johannes kyrka till Folkets park, delvis avstängd för biltrafik.

Delar av gatan kommer att stängas av helt för trafik och bilparkeringarna upphävs. I två kvarter får endast behörig trafik ta sig fram till sina garage och verksamheter.

Mobility Week avslutas med den "Bilfria dagen" den 22 september. Denna dag vill kommunen uppmuntra alla till att ställa bilen, och istället välja ett mer hållbart resande som kollektivtrafik, gång eller cykel.


 


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".