Bahareh Andersson är kvinnofridssamordnare i Hörby kommun och Mikael Wejsfeldt sektionschef på Koncept Karin.
Bahareh Andersson är kvinnofridssamordnare i Hörby kommun och Mikael Wejsfeldt sektionschef på Koncept Karin. Foto: Elinor Strand / Sveriges Radio Malmo
Skåne

"Det är tabubelagt att ha problem med aggressivitet"

Bahareh Andersson: "Det ska inte behöva hända"
3:41 min

Våld i nära relation är ett skambelagt ämne. Men så får det inte förbli, det menar Bahareh Andersson och Michael Wejsfelt. Båda arbetar med våldsutsatta. De anser att ett stort ansvar vilar på männen att börja prata om frågan.

– Det här ska inte behöva hända. Vi lever i ett välfärdssamhälle och har regelverk och resurser på plats. Ändå klarar vi inte av att skydda våldsoffer.

Det säger Bahareh Andersson som arbetar som kvinnofridssamordnare i Hörby kommun.

– Samtidigt skärs det ned och jag ser också hur de som ska arbeta med dessa frågor: socionomer och jurister, saknar tillräcklig kompetens för att upptäcka och ta hand om våldsofferna.

Men på Koncept Karin, Malmö kommuns specialavdelning för våld i nära relationer, har man en gedigen organisation. Här arbetar åklagare och poliser som snabbt kan engagera sig när de får kontakt med ett våldsoffer.

– Vi är unika i Sverige, vi kan gå ut i den akuta situationen väldigt snabbt. Så ser det inte ut i andra kommuner i landet, säger Michael Wejsfelt, sektionschef på Koncept Karin.

Utöver det skyddande och rättsliga arbetet ordnar Koncept Karin samtalsterapi med våldsutövare. Oftast är det män, men de träffar även kvinnor som slår.

– Det är skambelagt, du träffar inte många som erkänner att de har problem med aggressivitet. Vi måste våga prata om detta med varandra.

Han gör en jämförelse med hur psykisk ohälsa, tidigare också mycket tabubelagt, nu är uppe på tapeten.

– Dit måste vi komma med det här ämnet också, och det är männen som måste börja prata om det.

Bahareh Andersson vill ändra på könsmaktsordningen, alltså den ojämlikhet som finns mellan kvinnor och män. Då måste man börja tidigt:

– Börja redan på dagis. Prata med barnen om våld, om att det aldrig är okej att mobba eller slå. Att man ska prata först.P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".