tramadolförpackningar i Höganäs
En del av de Tramadolförpackningar fältsekreterarna funnit i Höganäs senaste veckan Foto: Gunilla Nordström
Höganäs

Tramadol partydrog för unga i Höganäs

-Det är väldigt utbrett och vi ser spår överallt.
2:47 min

På bara en vecka har fältsekreterarna hittat folieförpackningar som innehållit över hundra Tramadoltabletter på olika ställen där ungdomar brukar samlas.

Janne Eneroth och Gunilla Elversson Winterqvist är båda fältsekreterare i Höganäs och under sommaren har de funnit spår som visar att Tradolmissbruket är utbrett.

– Vi hittar folieförpackningarna överallt i kommunen, på alla orter och både i skogen och på skolorna, säger Janne Eneroth.

Tramadol är en stark och beroendeframkallande värktablett som används av sjukvården efter operationer och vid svåra smärttillstånd.

– Tabletterna innehåller amfetamin och är alltså ett morfinpreparat, säger Gunilla Elversson Winterqvist. Ungdomarna krossar tabletterna och blandar dem med vatten, sprit eller energidricka. Ibland röker man dem tillsammans med cannabis.

För föräldrar är det inte helt lätt att se missbruket.

– Det är svårt att avslöja missbruket, säger Gunilla Elversson Winterqvist. Man får gå på magkänslan och så se om barnet bytt kompisar eller börjat få svårt i skolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".