En botanisk pelargon - Schizopetalum
1 av 4
En botanisk pelargon - Schizopetalum Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Siv Bengtsson med pelargonen "Thea", döpt efter grannen som lockade in henne i pelargonintresset.
2 av 4
Siv Bengtsson med pelargonen "Thea", döpt efter grannen som lockade in henne i pelargonintresset. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
I växthuset samsas ett otal olika sorters pelargoner.
3 av 4
I växthuset samsas ett otal olika sorters pelargoner. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radi
Pelargoner
4 av 4
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Vitaby

Siv har tipsen för pelargonernas överlevnad

”Jag har dem i 8 – 10 grader”
5:11 min

Hemma hos Siv Bengtsson finns pelargoner av alla slag. Röda, vita, rosa, orangea. Med dubbla blommor, enkla blommor och även några utan blommor, men med dekorativa blad.

– Ljust och svalt, det är nyckeln till en lyckad övervintring av pelargoner. Och det ska inte vara över tio grader. Men man kan också prova att skaka av jorden och lägga dem i en kartong och så en tidning och en till. Sedan har jag tagit fram dem i februari och planterat om den i små krukor, säger pelargonkännaren Siv Bengtsson i Vitaby.

Flera botaniska pelargoner ger en idé om hur pelargonen ursprungligen sett ut, som växt i Sydafrika, innan den började förädlas för flera hundra år sedan.

Många av pelargonerna hemma hos Siv Bengtsson har blad som doftar, eller luktar, som exempelvis mintchoklad, äpple, eller som bränd plast. Pelargoner har använts inom parfymindustrin, berättar hon.

Ljust och svalt är alltså grundrådet, och att försiktigt plocka bort blommor och knoppar inför vintervilan. Man ska också se till att växten inte är blöt om fötterna. Den större beskärningen kan vänta till nästa år.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".