Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

EU-kritik mot gränskontroller och försvunna barn

Ana Gomes: "Gränskontroller behövs inte längre"
0:42 min
Ana Gomes
Socialdemokraten Ana Gomes, utskottets ordörande, undrar om svenskarna mist sitt intresse för mänskliga rättigheter. Foto: Joni Ingvarson / Sveriges Radio

Gränskontrollerna har ett högt pris, det menar flera EU-parlamentariker som besökt Skåne för att titta närmare på hur Sverige hanterar flyktingmottagandet.

De sex ledamöterna i EU-delegationen var här för att utvärdera id- och gränskontrollerna, och dessutom titta närmare på hur Sverige hanterar mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

De har studerat gränskontrollerna, de har träffat myndigheter som Migratiosnverket och polisen, och organisationer som Rädda barnen och Ensamkommandes förbund.

Gränskontroller ingen långvarig lösning

De anser att gränskontrollerna må vara relativt effektiva för att hindra flyktingar från att ta sig in i Sverige - men gruppen menar också att kontrollerna har högt pris. Nästan hela gruppen är överens om att gränskontrollerna inte bör finnas kvar i den formen de är nu.

Delegationens ordförande Ana Gomes, en portugisisk socialdemokrat, menar att eftersom att antalet flyktingar minskat så drastiskt, så behövs inte gränskontrollerna längre. Dessutom anser hon att det finns hål i ekvationen, eftersom att lastbilar och bilar inte kontrolleras i stor utsträckning.

– De var kanske användbara då de infördes, men uppenbarligen gör de inte stor skillnad längre, säger Ana Gomes.

SD är för - vänstern emot

Ana Gomes menar också att kontrollerna leder till ekonomiska problem i Öresundsregionen, eftersom jobbpendlarna mellan Malmö och Köpenhamn har fått det svårare.

Det var en ledamot som sa sig vara för gränskontrollerna som de ser ut nu, och det var Sverigedemokraten Kristina Winberg.

Vänsterpartiet var kanske inte så förvånande på helt motsatt sida av Sverigedemokraterna, och tycker att vi ska förbjuda gränskontrollerna. Deras ledamot Malin Björk anser att Sverige ska ha en generösare asylpolitik och välkomna fler flyktingar.

Kritik mot bristande rättigheter

Dessutom har EU-parlamentarikerna tittat på situationen för ensamkommande flyktingbarn i Sverige. Och där var alla, utom Sverigedemokraterna, överens om att Sverige brister i att ta hand om och integrera barnen och ungdomarna.

Delegationens ordförande Ana Gomes var också kritisk till att polisen inte kunnat prioritera att finna de ensamkommande som försvunnit i Sverige. Och hon frågar sig var svenskarnas intresse för mänskliga rättigheter har tagit vägen.

– Jag vet att svenskar bryr sig mycket om mänskliga rättigheter, så hur kan vi inte bry oss om ensamkommande barn som har kommit till Sverige och försvunnit?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".