Landshövdingens residens i Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Landshövdingens residens i Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Skåne

"Otänkbart med SD som ny landshövding"

Statsvetare: Det hade blivit ramaskri med en sverigedemokrat
3:26 min

Sverigedemokraterna är landets tredje största parti, men trots den gängse överenskommelsen att samtliga partier ska dela på uppdrag såsom landshövdingsuppdrag, lär SD aldrig komma ifråga i diskussionerna. Det uppger statsvetare som P4 Malmöhus talat med.

Enligt Anders Sannerstedt, som följt Sverigedemokraternas från ett marginellt parti, till där de står i dag, är grunden till undantaget vart SD står politiskt.

– Sverigedemokraterna är i särklass det mest hatade partiet av alla i Sverige, säger han.

Det skulle bli ett ramaskri om man utsåg en sverigedemokrat till landshövding.

Enligt Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap, vore det unikt om Sverigedemokraterna långsiktigt, trots brett folkligt stöd, fortsätter att vägras positioner som landshövdingar och ambassadörer.

– Men Sverigedemokraterna är inget vanligt parti, utan det är ett parti som genom sin politik behandlas som paria av de övriga partierna. Något som man vill isolera och inte ha något att göra med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".