Malmö kulturnämdens ordförande vännsterpartisten Daniel Sestrajcic talar under demonstrationen i Malmö 15 maj 2013. Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix
Daniel Sestrajcic (V). Foto: Janerik Henriksson/TT.
Malmö

Dömd V-politiker ska överklaga

"Jag är så klart besviken"
3:02 min

Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Sestrajcic fälls av tingsrätten för ohörsamhet mot ordningsmakten. Han ska betala böter på 25 000 kronor - men tänker överklaga domen.

– Jag är såklart besviken på domen som jag tycker är helt orimlig. Det jag gjort är att jag utövat min demokratiska rättighet och protesterat mot orättfärdiga beslut.

Det var i oktober som Sestrajcic deltog i en protestaktion utanför Migrationsverket i Malmö. Enligt domen ska han då hindrat polis när de skulle avhysa ett tältläger och han ska även ha struntat i polisens uppmaning att lämna platsen.

Han fälls alltså nu av tingsrätten för ohörsamhet mot ordningsmakten. Han döms till 50 dagsböter på totalt 25.000 kronor, men tänker överklaga till hovrätten.

– Och jag har mött ett enormt stöd från människor, både från sådana jag känner och som jag inte känner. De tycker att det jag gjort är rätt och riktigt.

Daniel Sestrajcic har också kvar partiets förtroende. Men det som hänt är inte bra för partiet, enligt gruppledaren.

– Det är klart att om vi sitter i en församling och stiftar lag och inte följer den själva så kan det uppfattas som väldigt konstigt. Vi tycker att riksdagsledamöter ska följa lagen, säger Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby till TT.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".