Skånetrafikens nuvarande biljettautomater ser ut så här. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Dagens biljettautomat. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skåne

Ny teknik gör intåg i kollektivtrafiken

Resenären Johnny Ganeryd: "Systemet måste förenklas"
1:59 min

Det ska bli enklare att resa med Skånetrafiken. Bland annat föreslås att Jojo-korten fasas ut och ersätts med betalning i mobilen. Men frågan är om det nya systemet förenklar för alla resenärer.

Skånetrafiken kallar sitt förslag om ett nytt biljett- och betalsystem för omfattande och nytänkande. Det skulle också innebära ökade intäkter på 45 miljoner kronor till Skånetrafiken under 2017.

En som välkomnar ett betalningssystem som bygger på modern teknik är Johnny Ganeryd.

– Ska man lyckas med en kollektivtrafik så måste det förenklas. Fortfarande i dag är det inte turistvänligt till exempel.

På måndag presenteras förslaget för politikerna i Kollektivtrafiknämnden, som då tar ställning till om de vill gå vidare med det. Om allt går som Skånetrafiken vill har det gamla betalsystemet fasats ut helt till år 2020.

Bland nyheterna märks att periodkortet kommer att finnas i mobilen och att betalning med jojo-kort på sikt fasas ut för att ersättas med betalning i mobilen och med kontokort. Man föreslår också att det nuvarande zon-systemet görs om till endast tre: kort, mellan och lång. Resans pris bestäms då utifrån hur långt resenären faktiskt åker snarare än i vilken del av Skåne den gör det.

– För mig skulle det fungera bra med att betala med mobiltelefonen, säger resenären Hanna Svensson.

Men hon menar att det finns grupper som detta försvårar det kollektiva resandet för grupper som kanske inte är vana att hantera smarta telefoner.

Hon är kritisk till att priserna på enkla resor och periodkort höjs.

– Kollektivtrafiken måste bli billigare så att det lönar sig att lönar sig att ställa bilen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".