Snabb tillväxt i sydöstra Skåne

Tillväxten i Tomelilla- och Simrishamnområdet växte nästan snabbast i landet under förra året. Malmö kom på tionde plats.
Att räkna enbart tillväxten ger inte kommuner tillräckligt rättvisande bild beroende på den omfattande pendlingen över kommungränserna. Därför har Statistiska Centralbyrån tillsammans med utredningsföretaget Vinnova utgått från 90 lokala arbetsmarknader i landet. Tomelilla och Simrishamn utgör en sådan lokal arbetsmarknad och kommer på tredjeplats efter Filipstad i Värmland och Olofström i Blekinge, räknat på hur mycket lönesumman ökade. Ökningen i dessa områden var över tolv procent. Malmö arbetsmarknad som omfattar en stor del av västra Skåne ökade med sju procent. Malmö ökade därmed klart mer än Göteborg och nästan lika snabbt som Stockholm, men Stockholm ligger på en klart högre lönenivå än övriga landet. Siffran för Kristianstad med nordöstra Skåne ökade bara med tre procent och hamnade först på 59:e plats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".