Marinbiologen Lena Svensson har tillsammans med bland andra Kristofer Andersson gjort provfiske längs kusten.
1 av 3
Marinbiologen Lena Svensson har tillsammans med bland andra Kristofer Andersson gjort provfiske längs kusten. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Äspet i Åhus.
2 av 3
Från Åhus till Landön har studien av kustmiljön gjorts. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Den senaste forskningen ger nya svar om Östersjöns miljö.
3 av 3
Den senaste forskningen ger nya svar om Östersjöns miljö. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Kristianstad

Övergödning och överfiske oroar

Lena Svensson: Man har dåliga kunskaper allmänt om våra hav
1:41 min

Övergödning och överfiske skapar miljöproblem längs Kristianstads kust. Den senaste forskningen om Hanöbukten ger nya svar och det finns skäl till både oro och tillförsikt. Men det behövs mer kunskap.

– Det kan tyckas konstigt men man har faktiskt allmänt dåliga kunskaper om våra hav. Också om de här tillgängliga grunda kustområdena. De är förbisedda. Samtidigt som de är väldigt viktiga uppväxtplatser för fiskyngel, säger Lena Svensson som är marinbiolog.

Mellan maj och september har hon, på uppdrag av Kristianstads Vattenrike, undersökt kusten från Landön till Åhus. Resultaten blir en rapport och en del av det fleråriga forskningsprojektet "Bättre balans i Helge å och Hanöbukten". Övergödning och överfiske är stora miljöproblem. Men det finns också tillförsikt.

– Det har ju varit många larmrapporter om fisket i Hanöbukten de senaste åren. Men vi har inte riktigt kunnat verifiera det här med att det är mycket sårskador på fisken. Så jag tycker ändå att man kan ha en positiv bild av hur det ser ut, säger Lena Svensson.

Ser du några orostecken?

– Det är väldigt mycket fintrådiga alger här.

Är det några arter som du saknar och hade velat se mer av?

– Det är ont om torsk och det är tråkigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".