Ann Margret Järås som var med och startade allting tillsammans med sin man och grannarna.
1 av 2
Ann Margret Järås som var med och startade allting tillsammans med sin man och grannarna. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Broschyr "Hälsoeffekter av el?"
2 av 2
Foto: Martina Greffe/Sveriges Radio
Södra Sandby

Omdebatterade kraftledningar flyttas

”Äntligen segrar demokratin efter all förhalningstaktik”
3:50 min

Efter att ha kämpat i många år får nu boende i Södra Sandby som de vill. Kraftledningen på 400 kilovolt som går rakt genom byns centrum ska flyttas utanför byn, det har regeringen beslutat.

Flera av de boende i området har kämpat i flera år för att få bort kraftledningarna på 400 kilovolt över sina hus med rädsla för styrkan på det magnetiska fält som uppmätts vid deras hus. Ann Margret Järås är en av de som startade kampen om att få bort ledningarna för över tio år sedan.

– Det kom en rapport 1992 om faran med kraftledningar, den är på 400 kilovolt. Min man och jag och grannarna började att söka fatta. 92 hus befann sig i ett område med värden över gränsvärdet, och WHO har funnit ett möjligt samband med barnleukemi, säger Ann Margret Järås.

Hon bor inte kvar i Södra Sandby längre, men gläds ändå åt beslutet.

– Äntligen segrar demokratin, efter så många skrivelser och all förhalningstaktik, säger Ann Margret Järås.

Nu flyttas ledningarna  till Sönnervång, strax söder om Södra Sandby och Ann Margret Järås tycker att det är självklart att ingen ska bo med värden över gränsvärdet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".