Programchef på SVT, Petter Bragée
Programchef på SVT, Petter Bragée om kritiken mot Fråga Lund Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio Malmo
Lund

Kritiken mot Fråga Lund besvaras

Programchefen: "Trams är viktigt inom vetenskapen"
3:33 min

I kväll är det säsongsavslutning av TV-programmet "Fråga Lund". När programmet drog i gång fick det kritik för att vara för tramsigt, men tittarna har givit programmet väl godkänt.

Programchef Petter Bragée poängterar att det inte bara är negativ kritik, utan säger att det som tittarna hör av sig om oftast är positivt.

– Det som väcker känslor är att det är ett varumärke man tror sig minnas. Det har målats upp en bild av den gamla versionen som ett program som hela svenska folket samlades runt för att lyssna på de vise som pratade oavbrutna.

Det kanske var så det förhöll sig när programmet startade 1962, men Petter Bragée betonar att programmet höll på i många år efter det och då i olika versioner.

– Det har bland annat sänts från Finland och haft annorlunda sändningstider, säger Petter Bragée och fortsätter:

– TV-mediet har utvecklats sedan dess och vi är tvungna och vill att hänga med i utvecklingen. Dock är det här programmet fortfarande en hyllning till nyfikenheten, vetenskapen och till forskare.

Kritiken har varit att programmet är för tramsigt. Men vem är det som kommer med kritiken?

– Den har kommit från folk som inte gillar tonen i programmen och som tycker att det här är ett steg i ett större fenomen där man ser ner på kunskap. Men många forskare säger att humor är viktigt i en kreativ forskningsmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".