Fotografen Anna Bank.
Fotografen Anna Bank. Foto: Mette Mjöberg Tegnander / Sveriges Radio Malmö
Helsingborg

Hon fångar hemlösheten på bild

Fotograf: "Vi vill att många röster ska bli hörda"
3:10 min

Tält, tillfälliga boende eller i värsta fall ingenstans alls att sova. Fotografen Anna Bank och antikvarien Birgitta Witting har dokumenterat hemlösheten i Helsingborg. Nu finns fotografier, saker och bildspel på en utställning på Dunkers kulturhus. 

"Sorry att jag finns" heter utställning och orden kommer från Tony som är en av personerna som porträtterats. Helsingborgs museer började dokumentera hemlösheten i kommunen våren 2015 och har med många olika personer i utställningen. Målet var att ge en ögonblicksbild av en vardag som inte finns representerad i museets samling.

– Vi jobbar för att vara ett demokratiskt museum och för att många röster ska höras, säger Anna Bank.

Hur lätt var det att nära komma nära personerna du fotograferade?
– Vi har fått jobba oss in och fått återkomma för att bygga upp ett förtroende hos dem. Vi har kommit tillbaka med fotografier som de fått behålla och det har varit väldigt uppskattat. De har ramat in fotografierna och skickat till sina barn. Många har varit stolta över att få vara en del av utställningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".