Id-kontroll på Kastrup.
ID-kontroll på Kastrup. Foto: John Alexander Sahlin/TT
Skåne

5 frågor och svar om gränskontrollerna

EU-kommissionär Dimitris Avramopoulos har sagt att gränskontrollerna, bland annat mellan Sverige och Danmark, bör upphöra.
I november tar Europeiska rådet beslut om de ska förlängas eller försvinna. Här är fem vanliga frågor och svar om gränskontrollerna.

1. Vad innebär gränskontrollerna?

Gränskontrollerna innebär att medlemsstater inom Schengen-samarbetet har rätt att kräva resehandlingar vid gränsen. I Skåne innebär det att gränspolisen kontrollerar id-handlingar vid brofästet i Lernacken, tågstationen i Hyllie och färjelägena i Trelleborg, Ystad och Helsingborg.

2. Vad är utfallet av gränskontrollerna hittills?

Enligt den statistik som regeringen skickat till EU-kommissionen har tre miljoner personer kontrollerats under sommarmånaderna (juni-augusti). Under samma period har 640 personer vägrats inresa. 166 personer har sökt asyl.

3. Finns det någon förklaring till det resultatet?

En huvudförklaring är att staten kräver att företag som transporterar resenärer till Sverige måste kontrollera identiteterna på de som vill resa in. Det innebär att det är snudd på omöjligt för asylsökande att ta sig till Sverige på konventionell väg. Även i de andra länderna som infört gränskontroller - Tyskland, Danmark, Österrike och Norge - är det förhållandevis få som sökt asyl sedan införandet.

4. Hur länge kan gränskontrollerna bli kvar?

Det är uttalat av Schengenländerna att det här är ett tillfälligt undantag från den fria rörligheten. Med det sagt kan det förlängas så länge de berörda länderna kommer överens om att gränskontrollerna behövs.

5. Vad händer härnäst?

I mitten av oktober 2016 ska bland annat den svenska regeringen svara på vilka konsekvenser som gränskontrollerna ger bland annat för pendlare och för affärsintressen. Därefter väntas EU-kommissionen värdera om fördelarna med gränskontrollerna övervinner nackdelarna. EU-kommissionen kommer sedan att rekommendera Europeiska rådet att bestämma huruvida de tillfälliga gränskontrollerna ska förlängas eller inte. Det slutgiltiga beslutet väntas tas i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".