Anders Persson, marin ekolog som är verksam vid biologiska institutionen på Lunds Universitet.
1 av 3
Anders Persson, marin ekolog som är verksam vid biologiska institutionen på Lunds Universitet. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Härlig nigiri med sotad tonfisk. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
2 av 3
Rätter som nigiri med sotad tonfisk gör fisken eftertraktad. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
Auxid
3 av 3
Auxid. Foto: Wikimedia Commons
Skåne

Nya sommargäster väcker frågor

Ekologen: De är snarare rariteter
1:25 min

Under de senaste veckorna har vi hört om auxider, tonfisk och ansjovis som plötsligt dykt upp runt vår skånska kust. Vad betyder det för våra hav och dess ekosystem?

Anders Persson, som är marin ekolog vid Lunds Universitet, höjer ingen varning för tonfisk, auxid (en typ av makrill), bonito eller ansjovis.

- Många av de arter vi sett nu är inga invasiva arter på det sättet, utan de är mer rariteter. Då tycker jag vi ska glädjas åt våra tillfälliga sommargäster, säger han.

Det finns däremot andra, som svartmunnad smörbult, som anses kunna vara ett hot för ekosystemet på sikt. Särskilt i Danmark arbetar man för att begränsa dess utbredning.

Av de fiskar som synts i Öresund och Östersjön under de senaste veckorna vill Anders Persson hylla tonfisken. Under efterkrigstiden var fisket av tonfisk i Öresund en populär aktivitet bland såväl kungligheter som yrkesfiskare. Sedan 60-talet har tonfisken däremot varit utdöd i Öresund.

- Att den dyker upp nu, efter att ha varit borta i 50 år, tycker jag är fantastiskt.

Däremot varnar han nu för potentiellt tjuvfiske eftersom tonfiskar, åtminstone på den internationella marknaden, kan inbringa ofantliga belopp. Rekordet i Japan är 11 miljoner kronor.

I Sverige och Danmark har däremot yrkesfiskare slängt tillbaka tonfisk i havet eftersom den är rödlistad och inte efterfrågad av konsumenter här. Sportfiskare har kommit överens om att låta bli tonfisken nu också, eftersom man vill att den återhämtar sig. Norge kör däremot sitt eget race i frågan.

- Är tonfisken här för att stanna måste vi nog sätta oss vid förhandlingsbordet igen med Norge, så att inte ett land drar upp all fisk medan de andra tittar på.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".