Platser till äldre räcker inte

Malmö kommun klarar inte av tillgodose behovet av platser inom äldrevården. Idag står ett 80-tal personer, som redan har blivit beviljade en plats i särskilt boende, i kö och många av de har väntat längre än ett halvår.
Nu erkänner det socialdemokratiska kommunalrådet Birgitta Nilsson med ansvar för vård och omsorg att man har misslyckats med sitt uppdrag. - Så länge vi har kö så har vi inte gjort vad vi skall, därför fortsätter vi att bygga ut, säger Birgitta Nilsson. Ett 80-tal platser är på gång i ett samarbetsprojekt mellan Hyllie och Västra Innerstaden för att täcka den omedelbara bristen, men bygget är försenat och Birgitta Nilsson vågar inte säga när platserna kan stå klara. De 80 platserna räcker dessutom inte till för att klara av det framtida behovet. Trots att Malmö kommun har byggt drygt 900 nya sjukhemsplatser sedan 1997 så är det fortfarande brist på platser. Många av de nya platserna har fått ersätta de vårdavdelningar som lades ner, exempelvis på Värnhems sjukhem. Samtidigt som antalet äldre ökat med närmare 2 900 de senaste tio åren har sjukvården skurit ner sina vårdplatser från 3 300 till 800. Även om Malmö kommun nu fortsätter att bygga ut äldreboenden och korttidsplatser så menar Birgitta Nilsson att man inte enbart kan bygga sig från köerna. Sjukvården och kommunerna måste börja samarbeta för att kunna ge en bra äldrevård. Tio år efter att ädelreformen infördes och kommunerna tog över ansvaret för äldreboendena startades förra året en gränssnittsutredning av Region Skåne och Kommunförbundet. I den utredningen föreslår man ett gemensamt ansvar för äldrevården. - Vi har ju ett gemensamt ansvar och det är vi beredda att ta, säger Birgitta Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".