Johanna Larsson
Johanna Larsson. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio Malmö
Helsingborg

Skadan fick Larsson att älska tennisen ännu mer

Johanna Larsson: "Jag ger mig inte mot Serena"
6:15 min

Hon är Sverigebäst i tennis just nu, och beskrivs vara i sin livs form. Men helsingborgaren Johanna Larsson tar inget för givet. Efter en skada förra året har hon börjat älska sporten ännu mer.

Johanna Larsson är nyss hemkommen från Sydkorea och en WTA-turnering i Seoul, där hon tog sin sjätte titel i dubbel. I singeln räckte det till kvartsfinal.

För bara någon vecka sedan blev det också klart att hon nu har nått sin högsta världsrankning någonsin, 45:e bäst i världen.

En placering Johanna Larsson är stolt över, men inte vill hänga upp sig för mycket på.

– Om man tänker för mycket på ranking och resultat så blir det en form av låsning. Det brukar bli bäst om jag tänker att jag bara ska spela så bra tennis som möjligt.

Men ett oslagbart karriärminne är annars när hon tog en titel i Swedish Open i Båstad förra året.

Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Att vinna första titeln på hemmaplan med familj, vänner och alla som följt min tennisutveckling och att få dela känslan med alla. Det blir svårslaget, oavsett hur det går framöver.

Förra året var Johanna Larsson också skadad i över två månader, en frustrerande men lärorik upplevelse.

– Jag kunde inte hålla ett racket på två månader. Men jag lärde mig mycket under den tiden. Det var första gången jag inte kunde ta tennisen för givet. Och första gången jag verkligen förstod hur mycket jag älskar sporten.

Med åren har Johanna Larsson också blivit mer och mer medveten om hur mycket psykologi som ligger bakom idrottsframgångarna.

– Man blir sur, det är stridens hetta. Det handlar definitivt inte bara om hur bra man slår en tennisboll. 

Har det hänt dig, att du blir sur?

Att det har blivit många svordomar och något knäckt racket ska jag inte sticka under stol med. Ibland rinner bägaren över. Men jag försöker jobba på det, och jag tycker jag blir bättre för varje match på att hålla mig kall. 

– Det är ju i de där jämna lägena som det är viktigast att hålla sig kall. Och det är ju egentligen då det är som roligast. Det är ju så, det är ju ofta den som vill vinna mest som vinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".