Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En person sitter med benen i kors utomhus. Huvudet syns inte i blid.
1 av 2
Lotta som egentligen heter något annat känner sig ledsen och lurad. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En man sitter på en uteservering
2 av 2
Sven Ternov numera pensionerad läkare. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
#SSRI

Lotta har svårt att sluta med pillren

"Har undrat vad jag gör mot min kropp"
4:28 min

Allt fler går på antidepressiva medel av sorten SSRI. Ökningen förvånar inte Lotta från nordvästra Skåne som själv gått på medicinen i två år. Hon tycker att läkarna skrev ut medicinen skrämmande lättvindigt.


Lotta som egentligen heter något annat önskar att man först tagit reda på om det kan finnas andra orsaker till hennes psykiska ohälsa.

Hon försöker nu sluta med tabletterna, något som visat sig vara väldigt svårt. Det är en process med kraftiga utsättningssymtom trots att hon trappar ner enligt rekommendationer från läkaren.

– När jag började trappa ner så mådde jag väldigt illa, kände ångest, ont i bröstet och jag kunde till och med kräkas nästan som om jag fått maginfluensa, säger hon.

Hon försöker få ihop sitt liv och vara en bra och närvarande mamma till sina barn. Men hon upplever att hon inte kan styra över sin situation. Det kändes likadant när hon skulle få medicinen utskriven, när hon sökte hjälp för att hon alltid var trött. Lotta var desperat efter hjälp och ville veta vad som var fel.

Hon har gått på medicinen i cirka två år, trots att den inte fått henne att må bättre, tvärtom har hon hela tiden haft biverkningar. Beslutet att försöka sluta med dem var hennes eget efter att ha besökt en annan läkare i ett helt annat ärende.

– Han frågade om någon berättat att medicinen är beroendeframkallande och det hade jag ju aldrig fått höra. Han sa att mina symtom berodde på yttre påverkan och för det hjälpte inte den här medicinen, säger Lotta.

Att sjukvården är dålig på att informera patienterna om både biverkningarna och utsättningssymtomen håller den numera pensionerade läkaren Sven Ternov med om. Han har jobbat på flera vårdcentraler och har själv skrivit ut SSRI preparat, alltså antidepressiva, i många år.

Efter att själv ha gått på medicinen och upplevt följdverkningar har Sven Ternov försökt tala om för läkarkollegor att det är viktigt att informera och följa upp patienter som går på SSRI. Sven Ternov är dessutom bekymrad över att det skett en glidning när det gäller behandlingsområden.

– Från början gav man det bara till verkligt deprimerade personer, nu kan man skriva ut det till vad som helst. Det har skett en indikationsglidning, och det vetenskapliga underlaget för den breda indikationen är tveksam, säger han.

Han menar att sjukvården idag i stressen försöker medicinera bort livskriser och bekymmer med existentiella frågor. Man tar inte reda på om det verkligen är en depression som behandlas.

– Risken för allvarliga abstinensbesvär ökar ju längre du har tagit preparatet. Så det gäller att sluta med dem om de inte hjälper, säger han.

Sven Ternovs engagemang handlar om att göra folk medvetna om att det så kallade lyckopillret inte gör att man blir lycklig, men han vill poängtera att SSRI kan vara livsavgörande för en som lider av en djup depression. Han säger samtidigt att samtalsterapi har lika god effekt och anses inom sjukvården likvärdig vid lättare och medelsvåra depressioner, ändå är det tabletter som i första hand erbjuds på många ställen menar han.

– Kanske är det också så att patienterna själva inte är intresserade av att göra något åt sina existentiella problem. Man vill ha en quick fix på de problem man har i sin själ, säger han.

Det var ingen som föreslog för Lotta att börja trappa ner, det var heller ingen läkare som reagerade på att hon trots medicinering inte blev bättre, eftersom hon fortfarande hade tröttheten kvar. Hon anser med facit i hand att man borde ha sett över hennes sömnproblem först, istället drog sjukvården ganska snabbt slutsatsen att hon var deprimerad.

När hon väl började trappa ner på medicinen kom utsättningssymtomen som en obehaglig överraskning för Lotta. Hon är förvånad över att man inom sjukvården inte anser att SSRI-preparaten är beroendeframkallande eftersom de symtom hon nu har liknar de symtom som missbrukare beskriver när de ska sluta med droger.

– Jag har reflekterat över det när jag missat att ta några tabletter och blivit så sjuk. Då har jag verkligen undrat vad det är jag gör mot min kropp, säger hon.

Det stämmer att SSRI-preparat inte anses beroendeframkallande trots kraftiga utsättningssymtom och biverkningar när man ska trappa ner.

Symtomen kan vara kraftiga även om man som Lotta följer läkarens råd om att sluta stegvis. SSRI anses inte beroendeframkallande för att patienten inte behöver öka dosen för att uppnå samma effekt. Och att man anser att nyttan överväger eventuella biverkningar.

Idag fortsätter Lotta kampen att försöka sluta med tabletterna, men besvikelsen över att inte ha blivit lyssnad på gnager i henne. Hon menar att medicinen för hennes del gjort mer skada än nytta.

– Jag har känt mig lurad, arg och ledsen. Medicinen har dövat mycket annat i mig, gjort att jag känt mig mer dämpad, berättar hon.

Relaterat

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".