Bilden visar ryggen på en tjänsteman från Migrationsverket och en polis och ett antal flyktingar (bakifrån) ombord på en av färjorna från Rostock till Trelleborg. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Så här såg det ut: Tusentals flyktingar tog färjorna från Tyskland till Sverige. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Ett år sedan flyktingkrisen

Cecilia Leijon: "Det går inte att säga till människor att vi inte vet vad vi ska göra eller var de ska sova"
8:10 min

Det har gått ett år sedan de rekordstora antalet flyktingar som kom till Sverige satte hård press på många kommuner. Lex Sarah anmälningar om ett mottagande som inte levde upp till lagen vällde in till inspektionen för vård och omsorg, IVO och flera skånska kommuner gick på knäna.

Malmö var hårt pressat. Och till Trelleborg kom det fler asylsökande under två månader än vad det finns invånare i kommunen.

– Situationen blev absurd, mycket som en följd av en totalt bristande kommunikation. Den information vi hade fick vi genom att själva läsa på hemsidor eller läsa tidningar kring vad det skulle kunna innebära. Samtidigt står man som kommun med människorna och man kan inte säga att vi inte vet var de sova inatt, säger Cecilia Leijon chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".