Håkan Nilsson, fastighetschef och Linda Domini, biträdande fastighetschef, LKF. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Håkan Nilsson, fastighetschef och Linda Domini, biträdande fastighetschef, LKF Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Lund

Svalt skånskt intresse för upprustningsmiljoner

LKF: "Vi hade inte kunnat göra detta utan stöd"
2:38 min

Regeringen har i år avsatt 200 miljoner kronor i bidrag för upprustning av utemiljön i socialt utsatta områden. Men intresset bland fastighetsägare och organisationer i Skåne har varit svalt.

Hittills har endast tre ansökningar kommit in. Lunds kommunala fastighetsbolag, LKF, är en av de som sökt pengarna och enligt fastighetschefen Håkan Nilsson är tillskottet välkommet.

Vi hade inte gjort det utan de här pengarna, inte i den här utsträckningen.

Lunds kommunala fastighetsbolag har i tio års tid arbetat med upprustningen av området Linero. Ett nytt köpcenter har ersatt det gamla från miljonprogrammet, man har förtätat med sex nya hus för att blanda boendeformerna och göra så att fler väljer att stanna på Linero och flytta inom området istället för ifrån.

Skapa mötesplatser

Det sista steget blir att fixa utemiljön och skapa mötesplatser i form av en grillplats, en aktivitetsplats för yngre och en stadsodlingsplats. Till detta kommer även nya bänkar och sittplatser, berättar fastighetschefen Håkan Nilsson.

– Vi vill alltså att folk ska stanna till på Linero och mötas och det ska ge oss ökad trygghet. Vi har förtätat med mycket ny bebyggelse de senaste åren, vilket gett ett större flöde av människor i området. Det ser vi som positivt, säger han.

Samarbete med hyresgäster

Satsningen och utformningen av utemiljön har tagits fram tillsammans med hyresgästerna. LKF kommer att lämna in ytterligare en ansökan om stöd innan ansökningstiden löper ut den 15 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".