Pia Ask är klinikchef på bröstenheten vid Skånes Universitetssjukhus i Lund. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio.
1 av 2
Pia Ask, klinikchef. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio.
Lund

Mammografin behöver inte göra så ont

Klinkchef: Behöver inte trycka till så hårt
4:47 min

Många kvinnor tycker att mammografi gör för ont och väljer därför bort att gå på sin undersökning. Men ny forskning från Lund visar att det faktiskt inte skulle behöva göra så ont.

Brösten behöver inte tryckas ihop väldigt hårt för att man ska få bra bildkvalitet. Istället kan man använda sig av flexibla kompressplattor och lätta på trycket och ändå få en lika bra bild, visar rönen.

Idag är det nästan tomt på bröstenheten i Lund. Flera av de speciella maskinerna som används vid mammografi håller på att restaureras, så just nu är det inte så många patienter inne på kliniken. I väntrummet sitter en kvinna i sjuttioårsåldern som väntar på sin tur.

– Jag tycker inte att det gör ont alls, jag förstår inte de som väljer att inte gå på sin mammografi. Det är ju så viktigt, säger hon.

Efter ett tag visar driftchefen Pia Ask in mig i ett av rummen där de har mammografiutrustningen. Jag ska själv få testa hur det känns.

– Du kan ta av dig på överkroppen och ställa dig med axlarna hängandes ner för sidorna, säger hon.

Maskinen surrar högt medan Åsa klämmer på mina bröst och letar efter körtlar. Sedan startas maskinen.

Under några sekunder trycks brösten långsamt ihop. Under den sista sekunden spänner det till ordentligt, och jag måste bita mig i läppen för att inte skrika till.

– Så, då var det klart.

Pia Ask har arbetat med mammografi i snart 20 år nu, och hon berättar att det brukade göra mycket mer ont förr i tiden, med de gamla analoga maskinerna.

– Nu när allt är digitaliserat så behöver vi inte trycka till så hårt och det går mycket snabbare.,

I Sverige kallas alla kvinnor mellan 40-74 år till mammografi regelbundet. Undersökningen går ut på att man röntgar kvinnans bröst med en särskild maskin, för att på ett så tidigt stadium som möjligt hitta bröstcancer innan den hunnit ge några symptom.

På Lunds lasarett arbetar man redan mycket med att kvinnan inte ska få ont, eller att maskinen ska trycka för hårt.

- Vi har hela tiden utgått ifrån hur mycket kvinnorna själva klarar av, man klämmer ju inte hårdare än nödvändigt, säger Pia Ask som sedan berättar att det varierar väldigt mycket från kvinna till kvinna.

Vi brukar säga att om du vaknar på morgonen och det spänner mycket i brösten så är det bättre att de ringer och bokar om.

Enligt Pia Ask så utgår de inte ifrån ett speciellt tryck som de har på alla kvinnor, utan de varierar från person till person utifrån kvinnans egen smärttröskel. Under provtagningen kan kvinnan när som helst säga till om det gör för ont och då stoppar de maskinen.

Helen Häggström är verksamhetschef på Unilab, det företaget som i region Skåne har hand om Laboratoriemedicinska analyser och bild- och funktions-diagnostik som rör mammografi. Unilab har under en lång tid arbetat mycket med att sprida information om vikten av att göra mammografi, och att göra det ofta.

– Vi har precis gjort en ny upphandling där vi ska ta in flexibla plattor till alla våra maskiner. De flexiblare plattorna anpassar sig bättre efter bröstet och gör att det blir mindre obehagligt, säger hon.

Helen Häggström tror att många kvinnor inte går på sin mammografi för att man helt enkelt inte prioriterar sig själv.

Vi kvinnor har mycket att stå i, så vi prioriterar oss själva allra lägst. Sen finns det ju andra aspekter som språkförbristningar och kulturella frågor, det finns ju kulturer där man aldrig undersöker sig i förebyggande syfte.

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".