Per­nil­la von Strokirch, chef för spår­vägs­pro­jektet i Lunds kom­mun står framför en skiss av spårvangens sträckning som är uppklistrad på väggen. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
1 av 2
Per­nil­la von Strokirch, chef för spårvägsprojektet i Lund. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Gertie Eriksson, Kulturen, Rickard M Lindberg, länsstyrelsen.
2 av 2
Gertie Eriksson, Kulturen, Rickard M Lindberg, länsstyrelsen. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Lund

Arkeologer gräver i spårvagnsprojekt

Länsstyrelsen: "Om vi hittar något oväntat kanske"
1:55 min

I Lund har arkeologer nu börjat gräva ut i de tusenåriga sedimenten vid Allhelgonakyrkan inför byggstarten av spårvägen som ska dras förbi där. Frågan är om de hittar något som kan stoppa eller försena bygget.

– Fornlämningen måste hanteras och det måste få ta tid, säger Rickard M Lindberg på länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Eftersom området är en gammal kyrkogård är det rätt säkert att arkeologerna kommer att stöta på gravar och skelett.

Det skulle ju inte vara första gången i Lunds medeltida stadslager som vi hittar gravar.

Hoppas hitta kyrkan

Gertie Eriksson på Kulturen i Lund är en av arkeologerna som inom några dagar sätter spaden i den urgamla marken nedanför Allhelgonakyrkan, där spårvägen är planerad att byggas.

– Vi hoppas också kunna hitta delar av kyrkan.

Den ska ha funnits här men har inte hittats tidigare. Vi vill också se hur stor kyrkogården har varit.

Alla Lundabor älskar inte den nya spårvägen, som byggs för att kunna frakta människor mellan stationen och de nya forskningsanläggningarna som byggs på andra sidan motorvägen. Frågan är om uråldriga skelett kan göra det som ett nystartat parti misslyckades med: att stoppa bygget.

– Det är mycket arkeologi i centrala Lund men det har ju också grävts mycket här innan, konstaterar Pernilla von Strokirch som är projektledare för spårvagnsbygget i Lund.

Ingen risk för överraskningar

Hon tror inte att arkeologerna kommer att hitta något som försenar bygget. Och även om inget riktigt vet vad som döljer sig under gatan nedanför kyrkan, instämmer länsstyrelsens Rickard M Lindberg.

– När det gäller ingreppet i fornlämningen har vi sett att spårvagnsprojektet är en nödvändig satsning som vi har vägt mot det andra intresset att bevara fornlämningen.

De gravar som arkelogerna förväntar sig att hitta är är inte skäl nog för att stoppa projektet.

– Det måste vara något som vi inte förväntar oss och jag kan inte tänka mig vad det skulle vara, säger Rickard M Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".