Skyddsjour
1 av 2
Mattias Nilblom, anställd på f d kvinnojouren i Ängelholm, som bytt namn till Skyddsjouren sedan män välkomnades hit. Foto: Odd Clausen.
Kvinnojour.
2 av 2
Skyddsjouren i Ängelholm är en av få jourer i Sverige som har män både som boende och personal. Foto: Odd Clausen.
Ängelholm

Skyddsjouren som välkomnar män

Föreståndare: "Vi har för få skyddade boende"
1:43 min

I Ängelholm har kvinnojouren både bytt namn och börjat välkomna män. Men det är en fråga som är svår för många.

Mattias Nilblom började jobba på skyddsjouren i Ängelholm i våras och tycker att han blivit bemött på ett bra sätt.

– Över förväntan faktiskt. Ibland kan någon kvinna vara lite försiktig i början, men oftast går det jättebra. Och med barnen funkar det alltid bra. Däremot har någon socialtjänst ifrågasatt, det är väl det jag har stött på. Annars är det överlag väldigt positivt, tycker Mattias.

Lena Persson, föreståndare för Skyddsjouren i Ängelholm, har jobbat där sedan 2009. Hon säger att det fortfarande är ovanligt att ha män anställda, även i Unizon som är den riksorganisation som jouren i Ängelholm tillhör.

– Men vi har valt att göra det, för vi tänker att det ska finnas ett ”icke-tänk” om kön, och då är det bra att ha representerat de kön som finns.

Men dom flesta jourer tänker på ett annat sätt, medger Lena.

– Generellt är det så att vi inte har så många jourer i Sverige som anställer män och det tänker jag också är en tidsfråga. Av tradition är det kvinnor som har hjälpt kvinnor, det ligger rotat i oss att det är så.

Att riksorganisationen bytt namn till Unizon och att Kvinnojouren i Ängelholm bytte namn till Skyddsjouren 2014, var en signal att verksamheten inte längre var en angelägenhet för bara kvinnor.

Det finns över tio jourer i Skåne, som kan ta emot och som har skyddade boenden, och av de dryga tio så är det bara tre som tar emot män. Och så kan man säga att det ser ut i Sverige också, enligt Lena Persson. Den ena riksorganisationen, Roks, säger blankt nej till att släppa in män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".