Klass fyra på Lövestad skola i Sjöbo kommun
Klass fyra på Lövestad skola i Sjöbo kommun fick lära sig om säkerhet. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Sjöbo

Unga får lära sig att agera i kris

"Vet alla var ficklampan finns där hemma?"
3:18 min

Vad gör du när strömmen går och kanske är borta flera dagar? Alla fjärdeklassare i Sjöbo, Ystad, Tomelilla och Simrishamn får i dagarna öva på vad de ska göra vid en kris eller en olycka.

I våras skickade kommunerna i sydöstra Skåne skickade ut en liten broschyr - Livsviktig handbok" - till alla hushåll- och nu vänder de sig till fjärdeklassarna i kommunen.

Det kan handla om vad man ska göra när det stormar, när snö eller regn vräker ner eller om det skulle börja brinna.

På tisdagen fick Lövestad skola i Sjöbo kommun besök av skådespelarna Alexander Ståhl och Emma Nilsson, kommunpolisen Johan Håkansson och brandmannen Peter Mohlin.

– Vet alla var en ficklampa finns därhemma, hittar alla till den när det är kolsvart inomhus? undrar Alexander Ståhl.

– Japp, svarar eleverna unisont.

– Vi har typ en eller två ficklampor inomhus, säger en elev.

Säkerhetschefen Thomas Andersson hoppas att eleverna efter besöket ska gå hem och fortsätta diskussionen med föräldrarna.

– Det är en del två på den säkerhetsbroschyr som vi skickade ut till alla som bor i det här området i våras, så nu får barnen möjlighet att på sina villkor tillsammans med räddningstjänst, polis och skådespelare, titta på en tänkt händelse och knyta an till den här broschyren.

Vi hoppas att efter de här olika skådespelen så kommer de att komma hem till sina föräldrar och fråga - var har ni gjort av broschyren - och sedan kanske man kan ha en fortsatt dialog i familjen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".