Kristjan Gislason, på Carolis ena toalett
Kristjan Gislason, på Carolis ena toalett. Foto: Sandra Neergaard Petersen/Sveriges Radio Malmö
Skåne

Offentliga toaletter osäkra

Kristjan Gislason: "Det ska inte vara upp till förbipasserande att hjälpa till"
4:15 min

Larmfunktionen på toaletten i gallerian Hansa i Malmö där en kvinna i 55-årsåldern hittades död har brister, enligt Neuroförbundet i Malmö. P4 Malmöhus reporter gav sig ut till tre olika offentliga toaletter i Malmö för att undersöka vad som händer när man tryckt på larmknappen.

Neuroförbundet i Malmö menar att larmknappar i många fall ger en falsk känsla av trygghet.

P4 Malmöhus reporter gav sig ut tillsammans med ordförande för Neuroförbundet i Malmö, Kristjan Gislason, också delaktig i Tillgänglighetsgruppen, till offentliga toaletter i Malmö för att undersöka vad som händer när man tryckt på larmknappen.

Problemen börjar dock innan själva knapptryckningen.

På väggen i Caroli köpcentrums ena handikapptoalett ska det sitta en larmdosa med knapp att trycka på, men där syns bara ett hål med sladdar som hänger ut.

– Det finns förvisso en larmdosa på andra väggen, men där saknas en sladd som ska kunna nås från armstödet på toaletten, konstaterar Kristjan Gislason.

När larmknappen sedan trycks in kommer ingen signal. Toaletten har alltså ingen fungerande larmsignal.

Det har däremot de tre andra toaletterna som P4 Malmöhus testar. En av dem är ytterligare en toalett på Caroli köpcenter, den andra på Stortorget och den tredje platsen är Stadshuset.

På bägge toaletterna förutom Caroli, kommer förbipasserade till "undsättning", men det tycker inte Kristjan Gislason är tillräckligt.

Det är hur enkelt som helst att koppla larmet till larmcentralen eller en reception. Det ska inte vara upp till förbipasserande att hjälpa till.

Efter P4 Malmöhus undersökning kontaktades fastighetsägaren till Caroli köpcenter, Agora AB där man nu meddelar att de kommer att se över sina rutiner kring larmfunktionen på toaletterna.

– Vi kommer inom kort att ansluta larmen direkt till ordningsvakten för att säkerställa att den som behöver hjälp får det. Vi har även gått igenom rutinerna för hur vi säkerställer att toaletterna är tomma vid stängning, skriver Lars-Bertil Salomonson som är centrumchef på Agora AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".