Ensam gärningsman sköt, tror polisen

Polisen i Malmö tror nu att det var en ensam gärningsman som sköt mot två män som satt på en uteservering på Södergatan i Malmö vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen. Skottlossningen inträffade samtidigt som mycket folk var i rörelse på platsen. En kvinnlig turist i 75-årsåldern skadades av splitter från skotten.

Polisen arbetar nu med att sammanställa alla de uppgifter man fått in av personer som blev vittne till skottlossningen. Panik uppstod när skotten avlossades och folk sprang bort från platsen och sökte bland annat skydd genom att springa in i butikerna i närheten.

Sent på torsdagskvällen kunde polisen höra den 32-årige man som skadades svårt vid skottlossningen sedan han opererats. Än så länge är dock polisen sparsam med uppgifter om vad han sagt.

– Vi påbörjade förhör med honom sent igår kväll, säger spaningsledaren Stefan Sintéus.

Även den kvinnliga turist som skadades i handen av splitter från ett av skotten har hörts av polisen. Hon fördes till sjukhus, men är utom fara. Efter vittnesförhören har det kommit fram signalement på gärningsmannen. På fredagsmorgonen diskuterar polisen om de ska offentliggöra signalementet eller inte.

Enligt den bild som polisen nu fått satt fyra personer vid ett bord utanför Café Nesta på Södergatan i Malmö vid 14-tiden på torsdagen. En man närmade sig sällskapet och avlossade minst tre skott. En 62-årig man dödades, medan en 32-årig man skadades svårt av skott i benet. En kvinnlig turist som också fanns där fick skador av splitter.

– Av det som hittills framkommit så tyder mycket på att det rör sig om en uppgörelse i kriminella kretsar. Vi tror också att det rör sig om en ensam gärningsman, men vi kan inte utesluta att det finns ytterligare personer inblandade, säger Charley Nilsson, presstalesman för polisen.

Sedan skotten avlossats sprang gärningsmannen mot Gustav Adolfs torg, men sedan har polisen inte kunnat få fram uppgifter om vart han tog vägen.

De båda männen som sköts är enligt polisen kända från brottsliga sammanhang och har anknytning till Malmö. Polisen tror också att de kände varandra.

Under torsdagseftermiddagen gjordes en teknisk undersökning av brottsplatsen. Ett större område på gågatan var avspärrat, men avspärrningarna hävdes vid 18-tiden på torsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista