Malmö

"Hela Ribban är fylld av gojibär"

2:34 min

Mitt inne i stan växer mängder av frukt, bär och nötter. Men frukten går lätt till spillo, vilket Petra Hassler och Maja Andersson vill ändra på. Malmöstudenterna har det formgivit och skrivit en bok om urban fruktplockning som examensarbete.

– Jag kommer från Umeå och uppvuxen på landet i en familj där man plockar mycket svamp. När jag kom till Malmö tyckte jag att det var väldigt exotiskt att det växte hasselnötter mitt inne i stan, säger Petra Hassler.

– Det finns så extremt mycket bär och frukt att ta till vara på, man får nästan ångest över tanken på allt som går till spillo. Vi vill inte hålla våra ställen för oss själva, säger Maja Andersson.

I boken Malmös urbana skafferi kan man få svar på var man ska bege sig om man är sugen på exempelvis fläder, körsbärsplommon eller havtorn. Där finns också beskrivningar om vad som faktiskt går att äta och under vilken tid på året. 

– I Malmö stad har man planterat fruktträd i stan och parker just för att invånare ska kunna plocka själva. Det är fritt fram, säger Petra Hassler.

Vad plockar ni själva?
– Jag plockar mycket havtorn som är ett jättenyttigt bär - som det finns massor av. Jag brukar torka eller frysa in dem och sedan ta fram dem och göra smoothie, säger Maja Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista