Vid mammografi används en särskild typ av utrustning för att undersöka brösten. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio.
Mammografiutrustningen i Lund. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio.
Skåne

Skåne klarar mammografin

"Många söker tjänster här"
1:05 min

85 procent av alla landets mammografiverksamheter lider av personalbrist. Inom ett par år väntar stora pensionsavgångar och intresset för bröstradiologsutbildningen är låg. Men i Skåne finns ingen personalbrist alls.

Skåne är en av de få regioner som inte brottas med personalbrist på mammografiverksamheten. 98% av alla kallelser till undersökning går ut i tid och varken i Malmö eller Lund är det svårt att rekrytera röntgensköterskor.

– Vi har många från Malmö Högskola som gör sin praktik här och sen är det många som söker tjänster här, säger Pia Ask, driftchef på bröstenheten.

Inom fem år förväntas en tredjedel av alla bröstradiologer, alltså de läkare som undersöker röntgenbilder för bröstcancer, att gå i pension. Intresset för utbildningen en lågt, dag finns bara 13 personer i utbildning. Unilab, det företag som har hand om mammografin i Region Skåne arbetar därför aktivt med att informera om utbildningen. Många känner inte till att den finns och därför är intresset så lågt.

– Vi är ute och informerar om att det är ett roligt område att arbeta inom. Det är ofta fokus på andra områden inom diagnostik och därför är det viktigt att visa att det här finns.

De jobbar även med att rekrytera utländska läkare som arbetat med mammografi i sina hemländer.

Att det går så bra för Skåne tror Helen Häggström beror på att man samarbetar inom regionen och ser hela Skåne som en och samma verksamhet, istället för att fokusera på ort för ort.

– Styrkan är att vi jobbar så mycket tillsamman, på så sätt håller man ihop hela uppdraget istället för att fokusera på enskilda orter.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".