SF vill kameraövervaka biografer i Malmö

På grund av hot mot personal på SF:s biografer i Malmö och problem med stökiga gäster som förstör biokvällen för andra, har SF ansökt om tillstånd att få sätta upp övervakningskameror på sina biografer i Malmö.

– Personalen har periodvis känt sig ganska otrygg. En fredagskväll i Malmö kan vara ganska tuff, säger Alex Kugelberg, biografansvarig på SF i Malmö.

Men det är inte självklart att SF får sätta upp kameror. Först måste länsstyrelsen godkänna ansökan. I ett liknande fall i Göteborg sa kammarrätten ifrån sedan Justitiekanslern menat att en biograf är en plats för nöje och rekreation, och att man där inte ska behöva räkna med att bli filmad av övervakningskameror.

– Jag tycker att det är bra att det förs en diskussion kring det. Men det behövs ändå för dem som arbetar i yrken där man kan bli rånad eller hotad, tycker en biobesökare i Malmö.

Även på SF är man medveten om att frågan om övervakningskameror kan vara kontroversiell.

– Jag kan förstå att man tycker att det börjar bli obehagligt att man ska filmas på bussar och överallt, men det här gör vi för att göra det bättre för folk som kommer hit. För att alla ska kunna känna sig trygga när de går på stan en fredagskväll i Malmö, säger Alex Kugelberg.