Häkte. Cell. Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX

Allt fler frihetsberövade får skadestånd

Rättsexpert: "Man borde gå till botten med varför det är på detta sättet".
0:26 min

Allt fler personer får ersättning från staten efter att de suttit frihetsberövade misstänkta för brott som de senare inte döms för. Under förra året fick 2201 personer rätt till ersättning från Justitiekanslern, en ökning med hela 73 procent jämfört med sex år tidigare.

Men vad den konstanta ökningen av ärenden beror på kan ingen riktigt svara på. Stefan Wahlberg, rättslig expert, anser att de ansvariga myndigheterna borde titta närmare på siffrorna.

- Det här är jätteintressanta siffror därför att det kan bero på att människor i större omfattning än tidigare sitter frihetsberövade, men att polisutredningarna inte når hela vägen fram till åtal eller i de fall där de går till åtal så resulterar det i friande domar. Man borde gå till botten med varför det förhåller sig på detta sättet.

Summan på skadestånd som betalades ut till frihetsberövade under 2015 uppgick till nästan 86 miljoner kronor, vilket är rekordhögt om man jämför med tidigare år då summorna legat på mellan 34 och 63 miljoner. Detta kan till en del förklaras med att ett fåtal högre belopp betalats ut i enstaka fall, men det är däremot svårare att få ett svar på vad det är som gör att antalet ansökningar om skadestånd ökat konstant sedan 1990-talet. Under 2015 beviljades skadestånd i 2201 ansökningar, 2009 var motsvarande siffra 1273 stycken.

Anna Erman, byråchef på Justitiekanslern, tror att en del kan förklaras med att myndigheten betat av liggande ärenden.

- När man tittar på de senaste åren så hade vi en stor puckel av ärenden som låg med handläggningstider på över sex månader som vi inte tyckte var bra, så vi ville jobba ner våra balanser. När det gäller förra årets ersättningar så hade vi två större utbetalningar som gjordes, varav en på 12 miljoner kronor som vi betalade ut i en förlikning med en person. Det är vad jag kan se av årsredovisningen, säger hon.

Men det har inte gjorts någon närmare analys av ökningen. Enligt JK ingår inte detta i deras uppdrag och de hänvisar till Åklagarmyndigheten. Men Åklagarmyndigheten har inte heller analyserat detta närmare och hänvisar tillbaka till JK.

- Primärt är detta en uppgift som jag tycker att Justitekanslern själv borde ha ett visst intresse av, men den rent vetenskapliga, kriminologiska delen av det här ligger på Brottsförebyggande rådet som har regeringens uppdrag att utreda och sammanställa statistik som rör rättsområdet i Sverige över lag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".