Inrikesminister Anders Ygeman (S) träffade Malmöpolisen för att prata om de tillfälliga gränskontrollerna som infördes förra veckan. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Inrikesminister Anders Ygeman (S) Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Skåne

Ygeman skriver brev om gränskontroller

Sverige skickar nu, tillsammans med bland andra Danmark och Tyskland, brev till EU-kommissionen om framtiden för gränskontrollerna.

– Vi behåller vår handlingsfrihet att kunna förlänga gränskontrollerna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Han betonar att brevet INTE innebär att regeringen har fattat beslut om vad som ska ske med de så kallade inre gränskontrollerna, som nu gäller till den 11 november.

I brevet motiverar undertecknarna för EU-kommissionen varför de anser att det finns rättslig grund för att förlänga kontrollerna, om de beslutar sig för att göra det.
– Om vi inte skrev det här brevet skulle vi inte ha handlingsfrihet att förlänga kontrollerna, säger Ygeman.

Han bedömer att regeringen tar ställning i början av november.
– Först och främst måste vi vänta på besked från kommissionen om de anser att vi har rätt att göra det.

De så kallade id-kontrollerna som sker i Danmark av resande till Sverige måste regeringen också snart sätta ner foten om, de gäller nu till den 4 november. Men för dem gäller att regeringen inte anser sig behöva fråga EU-kommissionen om lov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".