Internationella studenter har svårt att leva i Sverige utan svenskt personnummer Foto: Sagal Hussein Omar/Sveriges Radio
Internationella studenter har svårt att leva i Sverige utan svenskt personnummer. Foto: Sagal Hussein Omar/Sveriges Radio

Internationella studenter får svårt utan personnummer

Internationella studenter om svårigheten att leva i Sverige utan personnummer
4:09 min

Många internationella studenter som är i Sverige kan inte leva ett normalt studentliv. De betalar för sin utbildning. Men samtidigt kan de inte folkbokföra sig i landet och får därför inget personnummer, vilket orsakar stora problem.

Parnyan Bahramidashtaki kom från Iran för att studera engelska på mastersnivå på Malmö högskola. Parnyan berättar hur svårt det har varit för henne att få vardagen att fungera. Utan id-kort kan hon inte få ett bank-kort, söka ett eget boende, skaffa sig ett gymkort, få studentrabatt, ett extrajobb eller ha tillgång till internet.

Trots att internationella studenter kommer med ett studentvisum och till exempel betalar 220 000 kronor för en ettårig masterutbildning, får de alltså inte ett personnummer. Enligt gällande regler har man inte rätt att folkbokföra sig i Sverige om man är här mindre än ett år oavsett anledning.

Myrvete Bajrami, kommer från Kosovo och fick ett stipendier för att studera sin masterutbildning här. Hade hon vetat hur svårt det var att leva utan id-kort, hade hon inte valt en ettårig masterutbildning.

– Jag hade turen att ha min partner som bodde i Malmö och jag kunde till exempel betala räkningar genom henne. Men det gjorde mig också väldigt beroende av henne. Jag kunde till exempel inte hämta ut mina böcker från posten som jag hade betalat för, säger Myrvete Bajrami.

Parnyan Bahramidashtaki är orolig att alla dessa problem som ett liv utan id-kort innebär kommer att påverka hennes studier.

– Det är svårt att fokusera och koncentrera sig på skolan, Och jag vet inte hur jag ska klara 10 månader till i Malmö, säger Parnyan Bahramidashtaki.

Marisol Perez O´Connor är vice ordförande för Studentkåren på Malmö Högskola, samtidigt som hon visar runt lokalerna och berättar hon att dem ofta får besök av förtvivlade internationella elever. Enligt Marisol är Malmös studentkår Sveriges mest internationella kår, där nästan hälften av styrelsen kommer från andra länder.

– Kåren är väl medveten om hur livet ser ut för de här eleverna, men att vi inte kan göra något åt det. Vi försöker istället samla in deras upplevelser och påverka skolan att ta mer ansvar för dessa elever.

Marisol menar att detta kommer att drabba Malmö högskolas rykte eftersom många internationella elever ofta jämför skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".