Tandundersökning.
Foto: Ingvar Karmhed/TT.
Utbildning

Högskoleutbildning lönar sig inte alltid

Över 37 akademikeryrken finns med i analysen
1:30 min

Det lönar sig inte att skaffa en högskoleutbildning, åtminstone om du väljer fel yrke efter examen. Det visar en analys över livslönen på 37 akademikeryrken som Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, har gjort.

Ett av de yrken som har sämst löneutveckling och som nämns i analysen är tandhygienister. De som jobbar inom det yrket har lägre livslön än de som enbart gått tre år på gymnasiet. 

Tandhygienisten Mikael Fischer, jobbar på samma arbetsplats som sin fru som är tandläkare, och han tjänar klart mindre än henne. 

– Det är inte så bra, säger han. 

Över 37 akademikeryrken finns med i Sacos analys, bland annat tandhygienist, men även socionomer, lärare, och bibliotekarier.

Nyligen rapporterade Ekot om Vårdförbundets analys över sjuksköterskors livslön, där högskoleutbildning inte heller tycks löna sig.

– Det är två saker, dels att det lönar sig så dåligt i Sverige att skaffa sig en akademisk utbildning, och dels att det faktiskt finns grupper som förlorar på att studera, säger Göran Arjus, ordförande för Saco.

Studien tar hänsyn till förlorad inkomst under studieåren, pensionsinbetalningar och det faktum att akademiker har lägre arbetslöshet än andra.

Enligt Arjus hamnar Sverige i bottenskiktet i OECD när det gäller akademikers livslöner, och sedan man mätte förra gången har läget förvärrats. 

– Men för de flesta akademiker lönar det sig ändå att plugga, säger han. 

Tandläkaren Christin Fischer, som driver mottagningen i Stockholm, kan räkna med en bättre lönekurva än sin man, tandhygienisten Mikael Fischer. 

– Det är inte helt rättvist. Det är ett viktigt jobb och de ska ha samma lönekurva som vi, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".