Humberto Garin, Andrea Nardi och Alejandro Fuentes är alla argentinare i Lund. Om en vecka får de sällskap av en till - påve Franciscus. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio.
Humberto Garin, Andrea Nardi och Alejandro Fuentes. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio.
Lund

Argentinare i Lund ska inte se påven

"Jag tror inte att han är helig"
4:28 min

Om en vecka kommer påven till Lund. Men att en av världens mest inflytelserika personer är argentinare verkar inte få hans landsmän att gå i spinn.

P4 Malmöhus mötte upp med en trio argentinare och fick en historielektion, en politisk analys och en jämförelse med en viss nummer tio - Diego Maradona.

Eftermiddag på Raoul Wallenberg-centret i centrala Lund en bister höstdag i mitten av oktober. Ute är det halv storm. På gatorna skyndar kallfrusna lundabor hem.

Trots okristligt väder har vi lyckats samla tre argentinare för en diskussion som borde ligga dem varmt om hjärtat. Det faktum att Kristus ställföreträdare på jorden - påve Franciscus - är från Argentina.

– Faktum är att jag inte är katolsk eller religiös. Det betyder inte att jag inte respekterar de som tror på honom. Men jag tror inte att han är helig, säger Humberto Garin.

I dag är han 67 år. Humberto Garin har bott i Sverige och Lund sedan han flydde från militärjuntan i Argentina 1977. På den tiden valde den katolska kyrkan i landet att ställa sig bakom den diktatoriska regimen.

Men även om det kändes som ett svek då kan Humberto förlåta kyrkan för det i dag. Särskilt i ljuset av de värderingar nuvarande påve Franciscus verkar ha.

Andrea Nardi och Alejandro Fuentes är på det sättet mer färska i Sverige. Men även om ingen av dem är religiösa följer båda med i hur den katolska kyrkan arbetar.

Att sluta upp när påven besöker deras hemstad är emellertid inget någon av de tre planerar att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".