Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lennart Kristensson, Mats Jönsson och Lennart Olsson
Lennart Kristensson, Mats Jönsson och Lennart Olsson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Trelleborg - Malmö

Vill täta luckor i kollektivtrafiken

”Hoppas de lyssnar på resenärerna”
3:25 min

Sedan december förra året har Pågatåget rullat mellan Trelleborg och Malmö, till glädje för många pendlare. Men det finns även de längs sträckan som fick det svårare att åka kollektivt när tåget kom.

Mats Jönsson bor utanför Anderslöv, jobbar i Fosie i Malmö, och pendlar numera till jobbet med bil.

– Jag upptäckte att det tog mer än dubbelt så lång tid att åka till jobbet kollektivt, det tog 35 minuter innan och nu tar det över en timme, säger han.

– Det var för att de drog in bussen mellan Östra Grevie och Malmö. Så nu åker vi bara buss till Östra Grevie och där får vi hoppa på tåget och hamnar i Svågertorp eller Hyllie för vidare transport därifrån.

När buss 144 slutade gå hela vägen in till Malmö tog Mats Jönsson kontakt med Skånetrafiken och kommunen och startade facebooksidan Landsvägen 101:ans bortglömda pendlare. Han säger att det han vill är att det ska bli bättre för fler, att så många som möjligt ska ha ett vettigt alternativ till bilen.

– Och som sagt, vissa har fått det jättebra och jag tycker absolut att de ska fortsätta ha det bra, men biten mellan Östra Grevie och in till Fosie, de måste hitta på någonting där, säger Mats Jönsson.

Även Trelleborgs byaråd har engagerat sig i frågan och bjudit in kommunerna Trelleborg, Vellinge och Malmö och Skånetrafiken till ett möte i Anderslöv ikväll, för att se vad man kan göra för att täta luckorna i kollektivtrafiken.

Även i andra byar längs väg 101 mellan Östra Grevie och Malmö finns det de som tycker att det blivit svårare att åka kollektivt sedan buss 144 försvann, berättar Lennart Kristensson och Lennart Olsson från Trelleborgs byaråd.

– När vi tog kontakt med Vellinge och med Oxie så fann vi att de har än större problem, även om de är närmare Malmö längs 101:an, så då bestämde vi att då samarbetar vi, då täcker vi upp hela linjen från Anderslöv till Malmö. Det är ett jättefint samarbete och det ska vi nog få visa Skånetrafiken att det finns tankar som de kan acceptera också, säger Lennart Olsson.

Och vad är det ni hoppas uppnå?

– Ja att de lyssnar på resenärerna, att de kan komma till sina arbetsplatser, och vi vill ju att den ska gå ända till Södervärn så att de som ska till sjukhuset kan åka med, säger Lennart Kristensson.

Jan-Åke Bergmark, affärsområdeschef på Skånetrafiken, säger att man av ekonomiska skäl inte kan ha en bussparallell linje till tågtrafiken, men att han gärna vill ha en dialog för att se vad man kan förbättra.

– Vi kommer att delta i mötet med byalaget, vi kommer också att titta på vad vi kan göra med de resurser som vi har, med de bussar och med den ekonomi vi har, vad finns det för möjligheter, finns det några kloka förslag, finns det några kloka idéer som vi kan titta vidare på, säger Jan-Åke Bergmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".