Farzaneh Foroghi
Farzaneh Foroghi. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio
Skåne

"Det är bara de rika som har råd att bo"

Malmöbo: "Hyrorna borde sänkas"
4:19 min

Bostadsbristen i Skåne har gått från svår till akut. Det visar en rapport som Hyresgästföreningen släppte i dag. P4 Malmöhus frågar några skåningar hur de har löst sitt boende - och vad som ska göras för att bekämpa bostadsbristen.

Malmöbon Farzaneh Foroghi fick sin hyresrätt år 2007, när hon var 18 år. Men är inte lika säker på om hon hade kunnat få ett hyreskontrakt i dag.

– Det behövs fler lägenheter. Problemet är att de bygger fina lägenheter och det är de rika som har råd att bo där. De som har lägre inkomst har inte råd. Så hyrorna borde sänkas.

Salar Saleh Darvish stod i kommunal bostadskö i fyra år utan att få ett hyreskontrakt. Så han gav upp och köpte en lägenhet.

Jag var tvungen att köpa faktiskt. Det var enda lösningen. Jag fick jobba lite hårdare än vanligt för att ha råd med kontantinsatsen. Hade jag haft andra alternativ hade jag inte betalat massa ränta och avgifter till bank. Jag hade hellre haft en hyresrätt.

Vad tycker du om att bostadsmarknaden ser ut såhär?

– Det är bedrövligt. Jag tänker på alla som nu kommit hit till Sverige. Vart ska de ta vägen? Det blir svårt för dem, när det redan är bostadsbrist.

Stefan Todorov med sambo stod i kö i nästan fyra år innan de fick hyresrätt via kösystemet Boplats Syd.

Det tar för lång tid. Det blir som med andra bristvaror. Det blir att folk börjar förhandla om både hyreskontrakt och det ena och det andra. Jag känner en del som har betalat för hyreskontrakt.

Hur ska bostadsbristen lösas?

– Om man tittar 20 år tillbaka fanns det betydligt större rörelsefrihet. Man kunde välja både storlek på bostaden och utifrån pris, om man ville bo billigare kunde man flytta till annan stadsdel. I dag är priserna i stan ganska jämna. Så det måste byggas mer och det måste byggas smartare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".