Från filmvisningen.
1 av 2
Foto: Sofie Ericsson/Sveriges Radio
Diana Bogelund, Romskt informations- och kunskapscenter, Agnes Lakatos reporter och Carl-Johan Folkessons redaktör för produktionsbolaget Agnes Film & Television som producerat serien.
2 av 2
Diana Bogelund, Romskt informations- och kunskapscenter, Agnes Lakatos reporter och Carl-Johan Folkessons redaktör för produktionsbolaget Agnes Film & Television som producerat serien. Foto: Sofie Ericsson/Sveriges Radio
Malmö

Romer i Malmö på filmduken

"Romerna har alltid kämpat för sina rättigheter"
2:59 min

I höst kommer SVT att sända en serie program om romsk aktivism i världen. Ett av programmen utspelar sig i Malmö och idag förhandsvisas serien på biografen Panora.

– För mig som romsk kvinna och aktivist är det jätteviktigt att andra ser och uppmärksammar romernas historia. I över 500 år har romer levt i Sverige och utsatts för olika systematiska övergrepp och diskrimineringar. Det är viktigt att visa det och kämpa för romerna, säger Diana Bogelund från RIKC (romskt informations-och kunskapscenter).

Agnes Lakatos arbetar som reporter och Carl-Johan Folkessons är redaktör för produktionsbolaget Agnes Film & Television som producerat serien.

– När jag ser serien idag blir jag rörd. Det som ska vara självklart för alla människor - är inte alls självklart för romska barn. Det borde vara en självklarhet även för romska barn att till exempel få gå i skolan och inte diskrimineras, säger Agnes Lakatos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".