Kent och Ingert Nilsson, Negar, Modaser och Rabani Jailani
Kent och Ingert Nilsson, Negar, Modaser och Rabani Jailani Foto: Sveriges Radio / Malin Thelin
Höör

Vänfamiljer bekymrade över flytt

Vänfamilj: "Vi har försökt att hitta eget boende för dem"
4:13 min

I november väntas även asylboendet på Frostavallen i Höör avvecklas, eftersom Migrationsverkets behov av platser har minskat. Familjen Jailani är en av familjerna som får flytta, vart vet de ännu inte.

Vi träffade familjen Jailani hemma hos deras vänfamilj Kent och Ingert Nilsson för ett halvår sedan och återvänder till deras köksbord i Höör. Kent och Ingert Nilsson sätter fram fika och treårige Modaser grejar med leksakerna på köksgolvet. Att behöva flytta känns svårt, tycker Negar Jailani.

Vi har ingen släkt här och Kent och Ingert har blivit som föräldrar. Vi har hittat vänner här, vi har haft praktikplatser. När vi flyttar till en annan plats måste vi börja om från noll.

– Jag har mött mycket vänliga människor här, nu vet jag inte vart de flyttar oss, jag tänker mycket på det, det är verkligen inte lätt för oss, säger Rabani Jailani.

Familjen Jailani kom från Afghanistan till Sverige för drygt ett år sedan. I Afghanistan jobbade Negar som journalist och Rabani som ingenjör, berättar de. Under månaderna de har bott på Frostavallen har bägge haft praktikplatser - Rabani i två omgångar - och lärt känna många människor i Höör, inte minst vänfamiljen Kent och Ingert Nilsson.

– Vi tänker ju på hur det ska bli för Rabani och Negar och lille Modaser här, säger Ingert Nilsson.

Hon berättar att de, liksom många andra frivilliga inom Tillsammans Höör, har försökt ta reda på så mycket fakta som möjligt, så att de som bor på Frostavallen ska få bra information att grunda sina beslut kring flytten på.

– Vår första tanke var att vi måste naturligtvis ordna så att de får stanna kvar i Höör. Och vi har försökt med ljus och lykta att söka efter något eget boende för dem, säger Ingert Nilsson.

– Sedan kom liksom fakta fram för oss att man som asylsökande kommer ur systemet om man inte följer med Migrationsverkets rekommendationer, säger hon.

Ingert Nilsson förklarar att asylsökande i så fall inte får möjlighet att bli anvisad en kommun och bli hänvisad en lägenhet, om de får uppehållstillstånd, utan får stå för det själv. Dessutom tror hon inte att det skulle vara möjligt för familjen att ekonomiskt klara ett eget boende, med den ersättning de får som asylsökande.

– Så vi hade ett långt samtal här igår och vi vill deras absolut bästa, det är det viktigaste för oss att de får en bra start om de får stanna i Sverige, så vi kan inte rekommendera dem något annat än att följa med när bussen går, säger hon.

En ljuspunkt med att flytta till nytt boende vore om de fick tillgång till ett kök och kunde laga egen mat, det har varit en stor stressfaktor att inte ha kunnat göra det, tycker Negar Jailani. Och det är mycket i familjens tillvaro som skapar stress. Inte minst osäkerheten om framtiden, de väntar fortfarande på beslut om uppehållstillstånd och har ännu inte blivit kallade till intervju. Dessutom följer de med oro situationen i Afganistan. För Negar Jailani har stressen varit svår, hon har fått två missfall, berättar hon.

– Hon har behövt jättemycket stöd i de här situationerna, och vi har funnits här hela tiden och kunnat hjälpa och stötta, säger Ingert Nilsson.

Ingert Nilsson säger att hon rent samhällsmässigt förstår att Migrationsverket inte kan sitta med halvfulla boenden, men att när hon tänker med hjärtat blir det annorlunda.

 Det är en förlust. Men vi kommer att finnas här hela tiden och vi behöver inte tappa kontakten även om de nu tvingas att ge sig iväg, för så ser det ut idag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".