Lund

Demokratihjältar taggar unga att engagera sig

3:05 min

En bra skola ska ha bra miljö, bra lärare och inte vara kall - men helst sakna gröna ärtor. Elever från särskolor och daglig verksamhet i hela Skåne samlas i Lund för att diskutera, påverka och prova demokrati.

På onsdagen samlas 200 elever från särskolor och daglig verksamhet i Skåne i stadshallen i Lund för att diskutera, påverka och testa på demokrati. Man kallar det för ett inflytandecafé.

Mötet är en del i projektet Alla Unga som vill göra elever med normbrytande intellektuella funktionsvariationer mer delaktiga och ge dem en chans att påverka samhället.

Här kan man till exempel gå trumskola, spela datorspel, göra pärlband eller skriva ner sina åsikter på en tavla.

Under rubriken "dålig skola" står det "kallt" och "gröna ärtor". Oskar Sjöstrand går på Vipeholmsskolan i Lund och har skrivit "rökning".

Jag tycker det är dåligt med rökning. De skräpar ner mycket. Många på min skola röker och det luktar så himla mycket och jag får ont i huvudet. Och det är dåligt för miljön.

Vad är en bra skola?

– Hyfsat bra lärare och elever, och bra mat. Det som serveras det ska man äta. Annars kan man gå och handla en banan. Men jag tycker om skolmaten.

Iris Ekholm och Jakob Sandqvist är demokratihjältar, en slags vägvisare för nya deltagare.

– Man får vara med och bestämma. Man får peppa folk som inte har något att göra. Vara en förbild och bra och positiv och taggad, säger Iris Ekholm.

Det är första gången Iris Ekholm är demokratihjälte.

– Jag hoppas att få vara det fler gånger.

Jakob Sandqvist har varit demokratihjälte i flera år.

– Jag har varit med hur många gånger som helst. Det är bara kul att hänga här och göra massa grejor. Hänga och slappa. Bara vara här.