Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Psykologstudenter protesterar mot nedskärningar

Linnéa Eng: "Samhällsvetenskapliga ämnen får för lite pengar"
3:01 min
Psykologstudenter protesterar mot nedskärningar.
1 av 2
Psykologstudenter protesterar mot nedskärningar. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Psykologstudenter protesterar mot nedskärningar.
2 av 2
Psykologstudenter protesterar mot nedskärningar. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio

Psykologiska institutionen har dålig ekonomi, och skär nu ner på utbildningen. I dag protesterade ett hundratal psykologstudenter mot det här. "Det kommer att gå ut över mina framtida klienter", säger en student.

I Lund protesterade psykologstudenter på onsdagen mot nedskärningarna, som innebär mindre undervisningstid, större grupper och att moment tas bort.

Linnéa Eng, med i styrelsen för Psykologförbundets studeranderåd, är en av de studenter som skanderade slagord i proteståget med ett hundratal andra kurskamrater.

– Nedskärningarna beror på att institutionen har dålig ekonomi. Dels tas moment bort, praktiska, kliniska moment som vi behöver för göra vårt jobb. Timmar och lärarledd tid kommer också att skäras ner på. Så det blir negativa konsekvenser.

En annan student som går i tåget menar att patientsäkerheten kommer att äventyras.

Jag kommer inte att vara så komptetent som jag borde vara på grund av nedskärningarna. Det kommer att gå ut över de klienter jag får i framtiden, om jag inte har kompetensen att ge den vården de förtjänar.

– Fakulteteten omfördelar pengarna frå staten, och det är vi inte med på. Vi vill inte ta pengar från de andra programemn. Men vi måste värna om vår egen kompetens.

Linnéa Eng förstår att institutionen måste spara, men menar att problemet ligger på en högre nivå.

– Samhällsvetenskapliga ämnen får en väldigt låg summa pengar av staten. Det är en politisk fråga som måste tas upp. Den måste belysas av fakultetststyrelsen, och då tycker vi att den här lösningen är negativ. Den gömmer lite grann grundproblemet.

Ann-Katrin Bäcklund är dekan på samhällsvetenskapliga fakulteten på universitetet, och säger sig uppskatta att studenterna protesterar.

 – Det måste finnas krav på att innehållet håller en kvalitet som är hög nog.

Ann-Katrin Bäcklund säger att en stor del av problemet är det som Linnéa Eng tar upp, att de ekonomiska resurserna från staten är för knappa.

Sanningen är att tilldelningen till varje student sjunker för varje år. Vi som är ansvariga för verksamheten ser det som ett lika stort problem som studenterna.

Men de kritiserar ju också er, och att en del av pengarna till psykologprogrammet ska användas till andra delar av universitetet?

– Det finns en viss sanning i det. Men nedskärningarna består huvudsakligen i urholkningen av medlen.

– Vi gör allt vi kan för att se till att de nedskärningar som är absolut nödvändiga, eftersom vi har mindre medel, inte ska drabba kvaliteten. Men nedskärningar kommer det att bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".