Frida Trollmyr (S) kommunalråd i Malmö.
Frida Trollmyr (S) kommunalråd i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Så ska Malmö bli mer barnvänligt

Frida Trollmyr (S), kommunalråd om hur Malmö ska bli mer barnvänligt
2:10 min

Mer pengar till kulturskolan, familjerättsbyrån och en öppen förskola riktad till nyanlända och asylsökande. Det är några av punkterna som de styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Malmö vill lägga pengar på i sin budget för 2017.

– Barn ska ha så mycket som möjligt att göra, gärna gratis på sin fritid. Ekonomin ska inte vara något hinder. Vi vill att barnfamiljer ska känna att det här är en bra stad att leva i, en barnvänlig stad, säger Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö.

De rödgröna vill profilera Malmö som den barnvänliga staden och lägger därför därför extra pengar på barn och unga. Detta innebär bland annat 1,8 miljoner till Kulturskolan och 6 miljoner kronor till Fritidsnämnden i så kallad demografipeng.

– Vi kommer att satsa framförallt på kultur och fritid. Eftersom vi är en stad som växer ganska snabbt så kommer vi också att i vår budget kompensera kultur och fritidsnämnden med så kallade demografipengar. Demografipengar är då ju mer barn som kommer och föds i Malmö, ju mer pengar får nämnderna så att man kan hänga med och utveckla sin verksamhet i takt med att det blir fler barn, säger Frida Trollmyr.

Men de rödgröna vill även ha riktade satsningar på barn som lever i utsatthet och fattigdom i Malmö. Tre miljoner föreslås läggas på att förbättra familjehemsplacerade barns skolresultat och hälsa, detta med hjälp av den uppsökande verksamheten Skolfam. Skolfam har varit ett projekt som man anser gett väldigt bra resultat och de rödgröna vill att arbetssättet ska bli permanent.

Ytterligare miljoner, närmare bestämt fem, vill man lägga på en ny familjecentral och en öppen förskola som riktar sig särskilt till nyanlända och asylsökande barn. Den öppna förskolan är tänkt att introducera både barnen och deras föräldrar till den ordinarie förskoleverksamheten och även bistå med hjälp och information kring allt från regler till inskolning.

En miljon föreslås också till Familjerättsbyrån.

– Vi vet att det är barn som far illa när man ligger i till exempel en vårdnadstvist. Om vi kan korta den tiden från kommunen så vet vi att det kommer att ge effekt på barnens mående, så det är en jätteviktig satsning, säger Frida Trollmyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".