Miljöpartisten och regionrådet i Skåne, Anders Åkesson.
Miljöpartisten och regionrådet i Skåne, Anders Åkesson. Foto: Johan Nilsson/TT, Mette Mjöberg Tegnander/Sveriges Radio
Öresund

Skånska miljöpartister vill skrota gränskontroller

"Finns ingen anledning att förlänga dem"
2:14 min

Inom kort fattar regeringen beslut både om id-kontrollerna och gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige ska förlängas eller inte, men ledande Miljöpartister från Skåne kräver att de omstridda kontrollerna ska avvecklas.

– Jag tycker inte att det finns någon anledning att förlänga dem. Utifrån ett skånskt perspektiv har de missgynnat både de skånska pendlarna och den skånska arbetsmarknaden, så jag tycker att det finns anledning att ta bort dem nu, säger Anders Åkesson, regionråd i Skåne.

Från regeringshåll har man ju hävdat att de här kontrollerna behövs för att inte Sverige ska hamna i den situation vi var förra hösten?

– Jag kan inte förstå det riktigt, inte minst utifrån det perspektivet att Europa ändå har en mer reglerad yttre gräns i dag än tidigare. Vi ser också att migrationen generellt har minskat i Sverige.

Det var i samband med den stora flyktingvågen förra hösten som regeringen införde id-kontroller, som innebär att ingen utan giltig identitetshandling får åka buss, tåg eller båt från Danmark till Sverige. Ungefär samtidigt infördes också gränskontroller på den svenska sidan.

Regeringen har förlängt kontrollerna flera gånger, och besluten har försvarats av de socialdemokratiska ministrarna.

Inom Miljöpartiet har det hela tiden funnits kritiska röster. Och inför regeringens beslut om vad som ska hända med id- och gränskontrollerna säger nu Miljöpartister i Skåne öppet att en förlängning skulle få svåra konsekvenser för den egna regionen.

– Mitt huvudskäl från min malmöitiska sida är att det slår alldeles för hårt mot den skånska och malmöitiska ekonomin för att vara motiverat, säger Nils Karlsson, kommunalråd för Miljöpartiet i Malmö.

Vad skulle konsekvensen bli om man förlängde de här kontrollerna?

– Fortsatt ett litet helvete för gränspendlarna, säger Nils Karlsson.

Ytterligare ett skäl till att ta bort framför id-kontrollerna är att verkligheten har förändrats, säger han.

– Det är inte samma flyktingströmmar som rör sig genom Europa längre och då måste vi kunna vara beredda att ompröva de beslut vi har fattat, och med vi menar jag i det här fallet regeringen.

Det är framför allt id-kontrollerna som får kritik av de miljöpartister som Ekot har pratat med. Märta Stenevi, kommunalråd i Malmö, skulle bli mycket besviken om de förlängs.

– Framför allt så kommer jag att ifrågasätta hur man ser på södra delen av Sverige och hur man ser på vårt bidrag till den nationella utvecklingen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".