Scandlines färja mellan Helsingborg och Helsingör.
Foto: Johan Nilsson/TT.
Öresund

Många turade för att hitta nya jobb

Arbetsförmedlare: Vi är ganska vana att pendla här
1:58 min

Den svensk-danska satsningen heter "Tura till jobbet". Några tusen personer lydde uppmaningen och tog en tur med färjorna över sundet för att söka jobb.

– Vi söker chaufförer till lastbil, buss och taxi, säger Linda Marhauer från Dekra.

– Vi söker personal inom kundtjänst och support, både danskar och svenskar, eftersom vi jobbar på båda sidorna, säger Rikard Eliasson från H1 Kommunikation.

De representerade två av 40 arbetsgivare som jagade personal på Toldkammaret i Helsingör och Knutpunkten i Helsingborg under jobbmässan "Tura till jobbet", ett samarbete mellan tvillingstäderna Helsingborg och Helsingör, som bara skiljs av ett sund som man korsar på 20 minuter.

Några tusen arbetssökande från båda länderna tackade ja till att "tura", alltså åka färja över sundet för att jämföra jobbutbudet i Danmark och Sverige.

Totalt fanns det ungefär 300 lediga platser att söka, dessutom erbjöd färjelinjen Scandline ytterligare 150.

– En del av jobben här är bristyrken, till exempel elektriker, och där söker företag på båda sidan sundet både svenskar och danskar, sa den svenske arbetsförmedlaren Jan Gimerstedt som var en av organisatörerna på den svenska sidan.

– Vi är ganska vana här uppe att pendla över på andra sidan, det är så gammalt att det är naturligt, sa Gimerstedt.

Att arrangera en jobbmässa på det här sättet, samtidigt i båda städerna är däremot unikt.

– Ja, det är första gången, sa Jan Gimerstedt.

Att svenskar jobbar i Danmark är ju den kända effekten av integrationen över Öresund, men Kristjan Gundsö Jensen, arbetsförmedlingschef i Helsingör, tror att danskar kan behöva söka jobb i Sverige.

– Vi arbetar absolut med den inriktningen att den svenska arbetsmarknaden kan vara relevant för oss.

Anna Jähnke är moderat kommunalråd i Helsingborg och vill gärna se de båda städerna som ett gemensamt arbetsmarknadsområde

– Det är bara drygt tre kilometer mellan oss, så egentligen kan man säga att det är som en förort till Helsingborg, eller att vi är en förort till Helsingör, och att vi kan dra nytta av olika kulturer. I Helsingör finns det flera instegsjobb, alltså jobb inom butiks- och kafébranschen, som våra ungdomar har nytta av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".