Björn Zackrisson, förvaltningschef Skånevård sund.
Foto: Anna Hanspers/ Sveriges Radio
Helsingborg

Barnsjuksköterskor tar tillbaka uppsägningar

"Vi hoppas fler återtar sina uppsägningar"
5:47 min

Åtminstone ett par av de barnsjuksköterskor som sagt upp sig i Helsingborg är på väg att ta tillbaka sina uppsägningar. Arbetsgivaren hoppas nu att fler ska följa efter.

– Vi har gett gruppen ett förslag på hur vi kan förbättra arbetsmiljön för barnsjukvården i Helsingborg, och vi har bett att de ska svara på budet på måndag. Redan nu har vi indikation på att ett par av barnsjuksköterskorna kommer att återta sina uppsägningar, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund, där lasarettet i Helsingborg ingår.

I ett försök att förbättra arbetsmiljön har 17 nya tjänster tillsatts. Enligt Björn Zackrisson ser man också över möjligheterna att schemalägga på ett hälsosamt sätt genom att erbjuda utvecklingstid och betald vidareutbildning.

– Vi hoppas ju att alla ska återta sina uppsägningar, säger han.

Om det inte sker riskerar barnsjukvården i Helsingborg att drabbas hårt.

– Risken är att vi får stänga ner barnavdelningen och barnintensiven för de nyfödda och i förlängningen att vi tvingas dra ner på förlossningsvården också, och det skulle bli ytterst besvärligt.

Samtidigt för regionen samtal med Vårdförbundet om att tillfälligt kunna använda ett arbetstidsmått som finns i kollektivavtalets allmänna bestämmelser, som skulle minska veckoarbetstiden till drygt 34 timmar för dem som jobbar treskift. Det skulle i så fall kunna användas i väntan på att ett centralt avtal är klart.

– Jag vill inte kommentera förhandlingar just nu. Det får vi göra när det är klart, säger Björn Zackrisson.

Några av de nattbarnmorskor som sagt upp sig i Malmö har nu fått anställning i Helsingborg. Där lyckades barnmorskorna få igenom mer tid för återhämtning, innan Region Skåne satte ner foten och sa nej till lokala uppgörelser.

– Det stämmer, men vi har inte riktigt bilden klart för oss. Ett par av dem har i vart fall varit anställda innan uppsägningarna i Malmö. Om det stämmer att några anställts efter är det olyckligt, för vi ber ju Malmö om hjälp nu för att lösa situationen. Då ska vi inte rekrytera folk från Malmö-Lund, säger Björn Zackrisson.

Men folk måste väl få söka jobb var man vill?

– Jo, men som arbetsgivare är det inte så klokt att be någon om hjälp, och sedan anställa folk som lämnar det område där vi behöver hjälp.

Samtidigt med allt annat pågår ett intensivt arbete för att planera för hur barnsjukvården ska klaras i Region Skåne, om majoriteten av de uppsagda barnsjuksköterskorna i Helsingborg och nattbarnmorskorna i Malmö verkligen slutar.

– Det är ett gemensamt arbete för hela barnsjukvården, och vi har tillsatt arbetsgrupper för att kunna hjälpa varandra. Vi vill så gott som möjligt minimera konsekvenserna av uppsägningarna och den bristsituation som vi har, säger Björn Zackrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".