Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Moderaternas resa mot mitten splittrar

Publicerat fredag 28 oktober 2016 kl 15.27
"Det är rimligt att söka breda överenskommelser"
3:41 min
MUF-stämma
Från vänster: Förbundsordförande Rasmus Törnblom med Julia Persson, Paula Sander och Oscar Hill. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio

Ska Moderaterna samarbeta vänsterut eller högerut? Meningarna går isär bland unga moderater som deltar på MUF:s förbundsstämma i Malmö.

– Jag ser absolut inte ett samarbete med SD, jag rör oss hellre mot mitten, säger Oscar Hill, medlem i MUF och tidigare ordförande för Moderat skolungdom i Malmö. 

Han vänder sig starkt mot tanken på att Moderaterna skulle bilda en regering med Sverigedemokraterna om Alliansen inte får egen majoritet efter valet 2018.

 – Och jag har också hört från andra att det kan avgöra ens politiska engagemang.

Moderata ungdomsförbundet utgör nästan en tredjedel av Moderaternas samlade medlemskår. Många som befinner sig på förbundsstämman kan komma att ta plats i olika kommunfullmäktige runt om i landet efter nästa val. Hur ungdomsförbundet förhåller sig till moderpartiets politiska linje är alltså en viktig fråga.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill se en blocköverskridande överenskommelse om vinster i välfärden. Partiet är fortfarande starkt mot ett generellt tak för vinster i välfärden. Men Anna Kinberg Batra sträcker i alla fall ut en symbolisk hand till Socialdemokraterna när hon föreslår att privata aktörer ska möta hårdare krav. Och de som inte lever upp till kraven ska kunna fråntas sin verksamhet.

– Det är rimligt att söka breda överenskommelser i frågor som är långsiktigt viktiga för Sverige. Det här är en sådan fråga, att vi kan erbjuda hög kvalité i vården och skolan, säger Julia Persson, ordförande i MUF Skåne.

Socialdemokraternas utredare Ilmar Reepalu (S) väntas lägga fram ett förslag om ett generellt vinsttak för välfärdsföretag på några procent. Det här skriver dock inte Julia Persson under på. Men trots det  anser hon inte att Moderaterna ska sträcka ut en hand högerut, till Sverigedemokraterna som ju ställt sig mer positiva till vinster i välfärden den senaste tiden.

– Jag tycker det är jätteviktigt att hålla Sverigedemokraterna utanför de stora frågorna. Jag tycker att de är rasister, säger hon.

Men meningarna om Moderaternas resa mot mitten går isär.

– Jag blev förvånad, jag tycker inte man ska göra en blocköverskridande överenskommelse i den här frågan, säger Jonathan Rödel från MUF Gotland om Anna Kinberg Bartas flört med mitten.

Även Toni Nikolic från MUF Östergötland önskar att moderpartiet ska hålla en mer rak borgerlig linje, även om det innebär att man gör det med stöd från Sverigedemokraterna.

– Man kan samarbeta med dem i frågor som inte rör invandring, exempelvis vinster i välfärden, säger han.

Men Julia Persson är inte ensam om att vilja hålla Sverigedemokraterna borta.

– Rent personligt tycker jag inte vi ska söka stöd i SD, för de delar inte de värderingar som jag har, säger Paula Sander, ordförande för Malmö MUF.

Men hur förutsättningar för ett blocköverskridande samarbete egentligen ser ut, är svårt att ge ett rakt svar på.

– Våra skattepengar ska gå till bra kvalité i skolan och vården. Sedan spelar det ingen roll för mig vem som gör det, säger Julia Persson. 

Men hur ser förutsättningarna för att komma överens ut?

– Jag tror att man måste hålla eleverna och patienterna i fokus. Vi måste leverera bra kvalitet. Och det gör vi inte genom att stoppa vinster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".