Zaneta Sadik-Krawiec, en av 34 som skriver högskoleprovet i Simrishamn.
Zaneta Sadik-Krawiec, en av 34 som skriver högskoleprovet i Simrishamn. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Högskoleprov på flera skånska orter

Provskrivare: Det kändes inte så jättestressigt den här gången
0:54 min

Under lördagen skriver 60 000 personer högskoleprovet i Sverige. 34 av dem har valt att göra det i Simrishamn.

I Skåne är det Lunds universitet och Högskolan i Kristianstad som arrangerar provskrivandet och förutom där kan man göra provet på 11 andra skånska orter.

– Det känns ganska bra. Förra terminen skrev jag också och det kändes mer stressigt. Nu vet jag hur det ser ut, så det kändes inte så jättestressigt denna gången, säger Zaneta Sadik-Krawiec, som är en av 34 personer som valt att skriva provet i Simrishamn.

Zaneta Sadik-Krawiec har förberett sig genom att göra tester på internet, berättar hon när vi träffar henne i den första pausen.

Att du kan göra provet i Simrishamn, vad tänker du om det?

– Ja det var jättebra så jag slapp att köra. Jag bor i Simrishamn så det var jättebra att man kunde göra det här på plats.

Och vad är det för utbildning du siktar på, som du hoppas komma in på?

- Det är socionomutbildning som jag tänkte först, sedan var det sjuksköterska och arbetsterapeut som jag sökte till också.

Nytt från och med den här gången är att det är skärpta regler mot att använda otillåtna hjälpmedel. Regeringen har beslutat att det ska vara straffbart och att fuskaren riskerar två års avstängning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".