Allsvenska fotbollen minskar polisens helgbevakning

Den allsvenska fotbollen i Skåne tar resurser från polisen. Värst drabbat är Landskrona, där bevakningen av fotbollsmatcherna kan leda till sämre polisbevakning på helgerna.

– Det är kluvna känslor det här. Å ena sidan är det bra för Landskrona med ett allsvenskt fotbollslag, å andra sidan tar det för mycket av våra resurser eftersom annat blir lidande, säger Mats Karlsson, biträdande närpolischef i Landskrona.

När Landskrona Bois spelar hemmamatch en söndageftermiddag eller kväll så kan det betyda att det inte finns några poliser i tjänst i staden under lördagkvällen.

– Det finns poliser i Skåne, men inga poliser som utgår från Landskrona och som har den personkännedomen, det säger Mats Karlsson.

På grund av sparkrav kan inte de extra resurser som behövs under en fotbollsmatch betalas med övertid, utan de måste tas någon annanstans ifrån. Det är främst under matcher då det finns en tydlig risk att supportrar kan börja bråka som det krävs extra polisbevakning. Supporterpolisen gör en riskbedömning och utifrån det fördelas resurserna.

– Jag tycker att vi kan bli ännu bättre att dimensionera våra kommenderingar rätt, så att vi är rätt antal poliser vid varje given kommendering.