Bilden visar syster Céline, föreståndare för Rögle kloster utanför Lund. Hon är klädd i domnikanersystrarnas vita dräkt och bär svart dok. Hon skrattar och i bakgrunden ser man en del av den gård i rött korsvirke som är klostret. Ett kors pryder en gavel. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Syster Céline på Rögle kloster ser fram emot påvens besök. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Lund

Påve Franciskus besöker Sverige i dag

Syster Céline: Det är stort!
2:31 min

Vid 11-tiden i dag landar påve Franciskus på Malmö Airport. Det är andra gången i historien som en påve besöker Sverige.

– Ja, det är stort. Det är stort, säger syster Céline, föreståndare för de sex systrarna på det lilla klostret i Rögle utanför Lund.

Det största för syster Céline med påvens besök är inte att han kommer hit, utan varför. Gudstjänsten i Lund i dag som hålls gemensamt av Lutherska världsförbundet och den katolska kyrkan blir en milstolpe i den dialog som har pågått i 50 år mellan den katolska och de lutherska kyrkorna. 

De är nu försonade i den djupa konflikt som har rått om Reformationen och ense om att den katolske munken Martin Luther inte ville splittra kyrkan år 1517 när han så hårt kritiserade den. Splittring blev ändå följden och Västeuropas historia förändrades.

– Så är det i en konflikt. Men så länge man aldrig riktigt velat se vad det var eller hur det hände, då kan man aldrig riktigt gå vidare. Även om det är 500 år, säger syster Céline. 

Polisen är beredd på att många kommer vilja få en skymt av påven och säkerheten kring besöket är mycket hög. 

Biltrafik är förbjuden i hela centrala Lund under dagen och allmänheten får inte komma nära domkyrkan. 

Statsminister Stefan Löfven kommer att hälsa välkommen när påve Franciskus landar på Malmö airport vid 11-tiden. Före gudstjänsten som börjar klockan 14.30 ska påven träffa kungaparet. Kyrkliga ledare från hela världen kommer att delta i gudstjänsten, som kommer sändas av Sveriges Radio i P1 och på SVT. 

Allmänheten kommer också kunna se den på storbildsskärm på Stortorget i Lund och på Malmö Arena där närmare 10 000 personer köpt biljetter. Dit kommer även påven och ledningen för Lutherska världsförbundet när gudstjänsten i Lund är över. 

I morgon ska påven fira mässa med 18 000 deltagare på Swedbank stadion i Malmö. Franciskus är känd för att vilja leva enkelt. Därför undrar många var han ska sova i Skåne i natt. En spekulation gäller just Rögle kloster.

– Ja, jag har hört om det, säger syster Céline med ett skratt. 

Hur är det med det? 

– Polisen har gett oss ett budskap att bara hänvisa till dem helt enkelt. Så det gör jag. 

Du tänker inte svara på den frågan?

– Jag har svarat!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".