Märta Stenevi (MP) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)
Märta Stenevi (MP) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

Budget för Malmös unga sågas av oppositionen

(S): "Förstärkningar för utvecklad undervisning" – (M): "Pengarna går bara till nya elever"
0:56 min

Skola, förskola och de unga i ett Malmö med växtvärk, det är den viktigaste delen i det budgetförslag för nästa år som det röd-gröna Malmöstyret presenterar idag. Men oppositionen anser att man missar målet.

Malmös hela budgetkaka är på cirka 22 miljarder kronor. Tack vare bland annat skatteintäkter från malmöborna och statsbidrag har man nästa år ett utrymme på omkring 1,2 miljarder att ge till de olika verksamher.

Det behövs 14 nya skolor och 6 000 nya förskoleplatser fram till 2020. Därför går den största delen av kakan till detta område.

– Barn i gruppen 6 till 15 år blir allt fler, så vi behöver bygga ut skolorna och förstärka undervisningen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Något färre går på socialbidrag i Malmö, men jobben är en fortsatt stor utmaning för Malmö. Det röd-gröna styret kallar det för en jobbpakt för Malmö, sammanlagt knappt 80 miljoner som ska gå till olika jobbåtgärder men också vuxenutbildningen, socialtjänsten och svenska för invandrare, SFI.

– Fler malmöbor måste klara sin egen försörjning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Kritik från både höger och vänster

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) tycker istället att det satsas rent för lite på jobben med tanke på kommunens höga utgifter för socialbidrag som är på en miljard kronor. Han är också kritisk till skolsatsningen.

– Var fjärde elev i Malmö klarar inte grundskolan. De nya pengarna som presenteras som satsningar går nästan uteslutande till nya elever. Den elev som försöker få upp sina betyg kommer inte att märka av någon skolsatsning, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Vänsterpartiet, som lämnade styret för inte så länge sen, kommer med svidande kritik mot hur mycket pengar vård, förskola och omsorg får att röra sig med. Oppositionsrådet Hanna Thomé (V) menar att man skär ner i smyg med tiotals miljoner kronor genom att inte kompensera för beräknade lönekostnader.

Sverigedemokraterna som är tredje största partiet vill att skatten ska sänkas med 10 öre och att kommunen ska förhandla fram ett minskat flyktingmottagande till staden.

Även kostnader för flyktingmottagandet finns med i budgeten.

Sammanlagt 38 miljoner kronor går till att ta hand om ensamkommande asylsökande barn och de 660 nyanlända som ska flytta till Malmö nästa år. En viktig fråga som inte bara gäller de som är nya i Sverige är bostadsbristen.

Allt fler i Malmö är hemlösa eftersom man inte har råd med bostad. En satsning på knappt tio miljoner går till bostadsbyggandet. Samtidigt understryker Katrin Stjernfeldt Jammeh att det kommunala bostadsbolaget MKB bygger allt fler nya bostäder, men i framtiden kommer det behövas nya, mer tillfälliga lösningar.

I slutet av november ska budgetförslaget upp i kommunfullmäktige där de styrande partierna inte är i majoritet, så de kan stöta på motstånd.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".