Öresundståg i Karlskrona
Öresundstågen kritiseras av allt fler. Foto: André Kvist/Sveriges Radio
Skåne/Blekinge

Årets tågproblem ska utredas

"Vi gör ett särskilt krafttag"
3:05 min

Årets upprepande problem med tågtrafiken i södra Sverige ska nu grundligt utredas.

Allvarligast var det det under midsommarhelgen då flera händelser paralyserade tågtrafiken i södra Sverige. Stambanan mot Blekinge är i dåligt skick och allt fler kritiserar nu Öresundstågen.

– Stopp för mötande tåg i Mörrum, stopp i Karlshamn. En gång kom jag bort till Kungsmarken och då var det något elfel och vi väntade där. Sen blev det försenat i Ronneby och sen var det så hela vägen, säger Mona Ottosson som just ska stiga på Öresundståget mot Malmö.

Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne fattade igår beslut om en grundlig utredning av årets förseningar och trafikförseelser i tågtrafiken. Detta för att ta reda på orsaken till förseningar och ge förslag på åtgärder. 

– Alltså hur ser det ut? Hur mycket är infrastrukturens fel och hur mycket är av andra orsaker. Sen vill jag se en handlingsplan för hur vi ska komma till rätta med detta, säger Cristina Glad (L), 2a vice ordförande i kollketivtrafiknämnden, Region Skåne. 

Cristina Glad är mycket kritisk till den rådande situationen ombord. Hon berättar själv om tågresor då värmen inte fungerat och undermålig kvalité ombord. Nu vill hon att tågproblematiken ska granskas. 

– Det är en viktig fråga, även i Blekinge, att vi får klart för oss vad det är som skapar förseningar och hur vi kan förbättra detta, säger hon. 

Nu ska alltså krafttag tas för att det ska bli bättre tågresor framöver. Ordföranden i kollektivtrafiknämnden håller med om att en grundlig granskning är nödvändig. Han framhåller också att det till stor del är statens ansvar att se till att tågtrafiken fungerar. 

–Det är mycket koncentrerat till statens anläggningar, det vill säga infrastrukturen. Där är vi inte alls nöjda. Det orsakar mycket förseningar och inställda tåg, säger Stefan Svalö (S).

Just nu repareras stambanan mellan Lund och Hässleholm.

Men om det blir ytterligare åtgärder på tåglinjen från Karlskrona mot sydvästra Skåne återstår att se. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".